Szerző: Budai Péter

2004. július 30. 13:45

Elérhető a legfrissebb Windows Server ütemterv

Alkalomadtán a Microsoft különösebb hírverés nélkül adja ki legújabb dokumentumait. Ez történt a legfrissebb Windows Server termékek ütemtervével kapcsolatban is, amely már június közepe óta elérhető.

Alkalomadtán a Microsoft különösebb hírverés nélkül adja ki legújabb dokumentumait. Ez történt a legfrissebb Windows Server termékek ütemtervével kapcsolatban is, amely már június közepe óta elérhető.

Az öt oldalas dokumentum felvázolja a Windows Server termékek várható megjelenési időpontjait, a változatok közötti különbségeket és a szervizcsomagok kiadási dátumát. Szót ejt még a Windows Server 2003 "R2" és a Longhorn új képességeiről, illetve a Windows Server 2003 valamennyi bővítőcsomagjának (feature pack) tartalmáról is.

Nemrégiben tartott médiaturnéja során az adatok többségét már ismertette Bob Muglia, a Windows Server részlegének alelnöke, ugyanakkor a dokumentum lényegesen részletesebb képet fest a jövő szerverszoftvereiről.

Az új termékmegjelenési ütemezés a dokumentum legkevésbé érdekes része, a megjelenési dátumokkal kapcsolatban már több csalódás is érte a Microsoft ügyfeleit. "A Microsoft szándéka, hogy sokkal kiszámíthatóbbá tegye a Windows Server termékek megjelenését, ami vásárlóink hosszabb távú IT és pénzügyi teveihez elengedhetetlenül szükséges. A cél, hogy nagyjából négyévente érkezzen meg egy-egy újabb szerver-operációsrendszer kiadás, amit két évvel rá egy jelentősebb frissítés követne." -- áll a dokumentumban.

Sokkal érdekesebb, hogy milyen újdonságok lesznek az új operációs rendszerekben és a bővítőcsomagokban. A Microsoft új szerverszoftver kiadását minden esetben új kernel használatához, új hardverek és programozási modellek támogatásához köti. A köztes szoftverváltozatok (Update release) a már kiadott szervizcsomagokat, kiválasztott bővítőcsomagokat és további új képességeket fognak tartalmazni.

A konkrét megjelenési dátumok viszont meglehetősen érdekesek: nem szokása a Microsoftnak feketén-fehéren közzétenni a kiadás várható időpontját, a dokumentum mégis tartalmaz néhány adatot. A megadott időpontokhoz képest az elemzők szerint további csúszások várhatóak, azonban a vállalat mostanában mindent megtesz, hogy dokumentumait a legfrissebb információk birtokában frissítsék. Például a dokumentum megjelenése után mindössze egy hónappal a teljes 2004-es terv átcsúszott 2005-re. Az eredeti adatok a Windows Server 2003 Service Pack 1-et és a Windows Server 2003 és a Windows XP 64-bites változatát még ez év végére ígérték, csakúgy, mint a Windows Update Services bővítményt. A vállalat a dokumentumot szerdán frissítette a most ismert megjelenési dátumokkal.

Az ütemterv tanúsága szerint a Windows Server 2003 "R2" 2005 végén jelenik meg és természetesen részét fogja képezni a Windows Server 2003 Service Pack 1. Egy külön CD-n lehet majd hozzájutni az "R2" új képességeihez, melynek telepítése opcionális lesz. A Windows "Longhorn" Server első bétaváltozata a tervek szerint 2005 második felében érkezik, a második 2006-ban, a végleges változat pedig 2007-ben juthat el a boltok polcaira. Az új operációs rendszer legfontosabb újdonságai között szerepel a következő generációs webszolgáltatások támogatása és a szerepkörhöz kötött szervertelepítés.

A dokumentum elérhető a Microsoft honlapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról