Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. július 22. 15:02

Netért-feljelentés a kakaóálló gépek ügyében

[HWSW összefoglaló] Feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen a Netért . Az internetezők érdekeinek védelmére alakult egyesület a minisztérium Brunszvik Teréz programjával kapcsolatban feltételezi, hogy hűtlen vagy hanyag kezelés történt az óvodáknak szánt számítógépek beszerzésekor.

[HWSW összefoglaló] Feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen a Netért. Az internetezők érdekeinek védelmére alakult egyesület a minisztérium Brunszvik Teréz programjával kapcsolatban feltételezi, hogy hűtlen vagy hanyag kezelés történt az óvodáknak szánt számítógépek beszerzésekor.

Az IHM az óvodák informatikai fejlesztése, illetve az óvodások számítástechnikával való megismertetése érdekében indította a Brunszvik Teréz-programot, melynek keretében a közelmúltban 297 hátrányos helyzetű hazai óvoda jutott különleges felépítésű számítógépekhez. A gépekkel kapcsolatban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közbeszerzési pályázatot írt ki. A konfigurációk ára egyenként 1 070 000 forint volt, ami miatt az utóbbi időben többen is támadták a minisztériumot.

A minisztérium korábbi nyilatkozataiból kiderül, hogy nem csak számítógépet, hanem az azt magában foglaló, különleges felépítésű, a gép védelmét biztosító szekrényt, 4 szoftvert, a számítógép üzembehelyezésekor oktatást, 300 oldalas kézikönyvet, továbbá a később elhíresült, a beszerzés emblémájává vált "kakaóálló billentyűzetet" is tartalmazott a vételár.

Elsőként Rogán Antal, a FIDESZ parlamenti képviselője, az Informatikai és távközlési bizottság elnöke hívta fel a figyelmet a közbeszerzés kacskaságára: sajtótájékoztatóján egy négyezer forintos billentyűzetet locsolt le kakaóval, érzékeltetve, hogy nincs szükség extrém kiadásra, hogy a kicsikkel szemben biztonságos konfigurációt lehessen összeállítani.

Kakaóval locsolva...
Rogán Antal kakaótesztnek veti alá a billentyűzetet

Ugyanakkor a Népszabadság múlt szombati számában megjelent cikkben a lap munkatársai is összegezték tapasztalataikat: valamennyi, az informatikai tárca által kapott termék és szolgáltatás összesítve sem tenne ki többet 4-500 ezer forintnál. Nem sokkal később, az Index híradásában már arról számolt be, hogy Keller László közpénzügyi államtitkár úgy vélte: az óvodai számítógépek közbeszerzése nem az elvárható értékarányos módon valósult meg.

Mindezidáig az érintettek nem sokkal járultak hozzá ahhoz, hogy a mi került a számítógépeken egymillió forintba? kérdésre választ kapjunk. Az IHM nem adott -- vagy nem tudott adni -- olyan magyarázatot, ami elfogadhatóvá tette volna a piaci ár kétszereséért beszerzett gépek árát. Az IBM -- a konfigurációk gyártója -- arra hivatkozik, hogy az IBM Magyarországi Kft. nem indult az óvodás számítógépek közbeszerzésére kiírt pályázaton és nem adott el ilyen gépeket az Informatikai és Hírközlési Minisztérium számára -- ami valóban így van, hiszen a gépeket egy viszonteladójuk értékesítette.

A Netért egyesület mai sajtótájékoztatóján jelezte, hogy feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen hűtlen vagy hanyag kezelés vádjával, a félresikerült közbeszerzési eljárás miatt. A feljelentésben a Netért kiemelte: a közbeszerzési pályázat során az óvónők képzését a számítógépeket fogadó intézménynek kell finanszírozni, így a minisztérium erre vonatkozó magyarázata ellentmondásos.

A Netért véleménye szerint miután a gépeket túlárazva vásárolták, feleslegesen adtak ki 160-180 millió forintot. Ezt az összeget másra is fordíthatták volna, így például a 297 helyett 700 óvodát láthattak volna el számítógéppel, vagy akár 30-40 hátrányos helyzetű kistelepülés csatlakozhatott volna rádióhullámú technológiával -- széles sávon -- az internetre.

A feljelentéssel kapcsolatos megkeresésünkre a minisztérium sajtóosztályának munkatársa csak annyit mondott: amíg hivatalosan nem kapták meg a feljelentéssel kapcsolatos iratokat, addig nem kommentálják a hírt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról