Szerző: Bizó Dániel

2004. július 21. 13:06

Rendkívül alacsony fogyasztású processzorokat jelentett be az Intel

Az Intel a tegnapi napon új, alacsony fogyasztású Pentium M és Celeron M processzorokkal bővítette termékkínálatát. A mobilfelhasználás igényeinek figyelembe vételével megtervezett processzorok rendkívül kis teljesítményfelvételű változatait a világ legnagyobb processzor- és félvezetőgyártója az ultravékony és könnyű notebookokba (subnotebook) és a Tablet PC-ke szánja, melyek jellemzően két kilogrammnál kevesebbet nyomnak. A világ legkönnyebb notebookja jelenleg a Sony Vaio 505 Extreme, mindössze 780 grammos tömegével, ultra-alacsony feszültségű 1,1 GHz-es Pentium M processzorral szerelve.

[HWSW] Az Intel a tegnapi napon új, alacsony fogyasztású Pentium M és Celeron M processzorokkal bővítette termékkínálatát. A mobilfelhasználás igényeinek figyelembe vételével megtervezett processzorok rendkívül kis teljesítményfelvételű változatait a világ legnagyobb processzor- és félvezetőgyártója az ultravékony és könnyű notebookokba (subnotebook) és a Tablet PC-ke szánja, melyek jellemzően két kilogrammnál kevesebbet nyomnak. A világ legkönnyebb notebookja jelenleg a Sony Vaio 505 Extreme, mindössze 780 grammos tömegével, ultra-alacsony feszültségű 1,1 GHz-es Pentium M processzorral szerelve.
Processzor Órajel L2 cache mérete Thermal Design Power (TDP) Feszültség Tokozás Ár (dollár)
Intel Pentium M Low Voltage 738 1,40 GHz 2 MB 10W 1.11 V Micro FCBGA 284
Intel Pentium M Ultra-Low Voltage 733 1,10 GHz 2 MB 5 W 0.94 V Micro FCBGA 262
Intel Pentium M Ultra-Low Voltage 723 1 GHz 2 MB 5 W 0.94 V Micro FCBGA 241
Intel Celeron M Ultra Low Voltage 353 900 MHz 512 KB 5 W 0.94 V Micro FCBGA 161

A most bejelentett processzorok mindegyike 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával készül és az izraeli fejlesztésű Baniast követő Dothan magra épülnek. A Prescott magos Pentium 4-gyel szemben a Pentium M esetében a 90 nanométeres eljárásra való váltás a processzor felépítésének köszönhetően nem okozott problémát. A Pentium M processzorok rendkívül fejlett órajelkapuzási képességüknek köszönhetően rendkívüli mértékben tudják csökkenteni a szivárgási áramot, ezzel a teljesítményfelvételt és a hőleadást is egyben.

A zsugorításnak köszönhetően, mely azonos felépítés mellett mintegy 52 százalékkal csökkenti a lapka méretét, lehetőség nyílt a másodszintű gyorsítótár növelésére, a feszültség csökkentésére és az órajel emelésére. A Dothant így olcsóbb előállítani, kevesebbet fogyaszt és magasabb számítási teljesítményt nyújt elődjénél.

Az alacsony órajel utat nyit a feszültség számottevő csökkentésére. Az órajel egyenesen, míg a feszültség négyzetesen arányos a fogyasztással.

Az árak közvetlenül a gyártótól, ezer darabos rendelés esetén értendőek és nem tartalmazzák sem az adókat sem a szállítási költségeket. A TDP a notebookgyártók számára megadott adat, mely a hőfejlődést jellemzi. Megmutatja, hogy tartósan és maximálisan mekkora energiamenyiséget kell a hűtési eljárással elvezetni. A mai korszerű asztali processzoroknál ez az érték a 100 W-ot is meghaladhatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról