Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. július 20. 14:37

Augusztusban hazánkban is kiírják a 3G-s mobiltendert

A Nemzeti Hírközlési Hatóság döntése értelmében augusztus végén jelenik meg a harmadik generációs (3G) mobil engedélyek pályázati felhívása. Az NHH várakozásai szerint így már 2004-ben megkezdődhet a licencek értékesítése.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság döntése értelmében augusztus végén jelenik meg a harmadik generációs (3G) mobil engedélyek pályázati felhívása. Az NHH várakozásai szerint így már 2004-ben megkezdődhet a licencek értékesítése.

Az NHH által értékesítendő licencek megteremtik a mobilszolgáltatások új generációjának bevezetési lehetőségét. A GSM és a DCS után a harmadik generációs (UMTS-nek nevezett – Universal Mobile Telecommunications System) technológia új fejlődési szakaszt nyithat a magyar távközlés életében.

Az UMTS a hagyományos telefonbeszélgetések minőségének javítása mellett jelentősen növeli az adatátviteli sebességet és ezáltal internetalapú multimédiás szolgáltatások is elérhetőek lesznek a mobiltelefonokon. A magyarországi licencek értékesítésében a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég által vezetett konzorcium segíti a hatóságot.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság az Eht. 34. § (1) bekezdésében előírtaknak megfelelően 2004. július 20-án nyilvános meghallgatást tartott a harmadik generációs mobil távközlési rendszer hazai bevezetéséről. Az érintett szolgáltatók, valamint a távközlési szektor képviselői szóban és írásban terjesztették elő álláspontjukat, észrevételeiket, javaslataikat. A nyilvános meghallgatásról jegyzőkönyv és az Eht. 35. § (2) által előírt összefoglaló készült. Az utóbbit a hatóság 30 napon belül közzéteszi a Hírközlési Értesítőben és az NHH honlapján.

A frekvencia-jogosultság elnyerése pályázat útján történik, az első pályázati kiírás augusztus második felében várható. Mint korábban megtudtuk: összesen négy frekvenciára lehet majd pályázni, melyből -- reálisan -- háromra lehet érdeklődő. A negyedik frekvencia vélhetően megmarad, s erre akár később is pályázhat egy új szolgáltató.

Az NHH reményei szerint még 2004-ben határozat születik az elnyert engedélyekről és 2006-ra már kiépülhet, illetve elkezdődhet a szolgáltatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról