:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 15. 09:15

Háromszorosára növelte nyereségét az Apple

Az Apple Computer tegnap tette közzé negyedéves eredményeit. A cég nettó nyeresége több mint háromszorosára nőtt, köszönhetően az iPod lejátszók mindent elsöprő sikerének. A vállalat jelenlegi negyedévre vonatozó előrejelzései megfelelnek az elemzői várakozásoknak.

Az Apple Computer tegnap tette közzé negyedéves eredményeit. A cég nettó nyeresége több mint háromszorosára nőtt, köszönhetően az iPod lejátszók mindent elsöprő sikerének. A vállalat jelenlegi negyedévre vonatozó előrejelzései megfelelnek az elemzői várakozásoknak.

A június 26-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben az Apple 2,01 milliárd dollár bevétel mellett 61 millió dollár, azaz részvényenként 16 cent nettó nyereséget ért el. Az átszervezésekkel kapcsolatos egyszeri költséget leszámítva a cég eredménye 67 millió dollár, azaz részvényenként 17 cent volt. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 1,94 milliárd dollár bevételt és részvényenként 15 cent nyereséget vártak. A megelőző év azonos időszakában az Apple 1,55 milliárd dollár forgalomról és 19 millió dollár, azaz részvényenként 5 cent profitról számolt be.

A harmadik pénzügyi negyedév során az Apple 860 ezer iPod lejátszót értékesített, ebből 249 millió dollár bevételre tett szert. A tavalyi harmadik negyedévben a vállalat mindössze 304 ezer iPodot adott el. A Mac számítógépekből összesen 876 ezer kelt el, értékük 1,26 milliárd dollár volt. Különösen a hordozható Apple Mac gépek voltak népszerűek, ezek tették ki az eladások több mint felét. Egy évvel ezelőtt az Apple 771 ezer Macet értékesített.

A jelenleg is tartó negyedik pénzügyi negyedévben az Apple 2,1 milliárd dollár forgalomra és részvényenként 16-17 cent nyereségre számít, utóbbi érték tartalmazza az átszervezési költségeket is, amelyek részvényenként 1 centet tesznek ki. Elemzők átlagosan 2,04 milliárd dollár forgalmat és részvényenként 17 cent profitot várnak.

Amint az ismert, az Apple a jelenlegi negyedévben iMac gépek nélkül marad. A cég már nem vesz fel megrendelést a népszerű középkategóriás konfigurációkra, az új, frissített változat megjelenése azonban késik, várhatóan csak szeptemberben kerül a vevőkhöz. A vállalat nem közölte, mi áll az új iMac késésének hátterében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.