Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 1. 10:02

A Sun a Solaris terjedését várja minden platformon

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
A Sun Microsystems komoly erőfeszítéseket kíván tenni annak érdekében, hogy Solaris operációs rendszere ne csak a saját hardverein, hanem más gyártók rendszerein is elterjedjen. A vállalat elnöke, Jonathan Schwartz internetes naplójában büszkén újságolta el, hogy a Solaris immár hibátlanul fut a Nocona magos Intel Xeon processzorokon.

Ami azonnal ennél is sokkal fontosabb, a Solarissal kapcsolatos hír, hogy a Sun értékesítési munkatársai ezentúl a nem Sun hardverre eladott operációs rendszerek után ugyanolyan jutalékot kapnak, mintha egy Sun hardvert is eladtak volna. "Nem vagyok biztos benne, hogy ennél jobban is világossá tudjuk-e tenni azt, hogy mennyire elkötelezettek vagyunk azért, hogy a Solaris legyen a piacvezető minden rendszeren" -- írta Schwartz.

A Sun elnökének elmondása szerint az AMD-vel elvégzett közös munka, a Solaris átültetése a 64 bites x86 utasításkészlet-architektúrára komoly segítséget jelentett az Intel Xeonon futó változat elkészítésében. "Jó látni, hogy az Intel milyen szorosan követi az iparági szabványokat" -- írta Schwartz arra utalva, hogy az Intel által alkalmazott 64 bites kiterjesztések gyakorlatilag megegyeznek az AMD által az Opteron és az Athlon 64 esetében bevezetett megoldással.

Schwartz fájlalja, hogy a Nocona magos Xeon processzorokból legfeljebb kétutas rendszerek építhetők. Amint az ismert, a 64 bites kiterjesztésekkel felvértezett Potomac magos Xeon csak később, valószínűleg a jövő év elején kerül piacra. A Potomacból akár 32 vagy több processzoros szerverek is építhetők.

Elemzők szerint a Sun lépése elsősorban a Linux visszaszorítására irányul, a vállalatot ugyanis igen érzékenyen érinti, hogy ügyfelei egyre inkább elfordulnak a SPARC-alapú, Solarist futtató szerverektől és helyettük x86 processzoros, linuxos rendszerekbe ruháznak be. A Sun egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a Solaris nem csak SPARC, hanem x86 platformon is elterjedjen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról