Szerző: Budai Péter

2004. június 30. 14:22

Nyilvánosságra kerültek a Microsoft-SAP összeolvadás-tervezetének egyes részei

[News.com] Nem sok minden okozott akkora szenzációt az utóbbi időben, mint az Oracle-PeopleSoft antitröszt per során felbukkant hír, miszerint a Microsoft és az SAP összeolvadásra készültek.

[News.com] Nem sok minden okozott akkora szenzációt az utóbbi időben, mint az Oracle-PeopleSoft antitröszt per során felbukkant hír, miszerint a Microsoft és az SAP összeolvadásra készültek.

A múlt héten közzétett, szigorúan bizalmas iratok elérhetősége révén a nyilvánosság immár további részleteket is megtudhat az ügyletről. A Microsoft még 2003-ban kereste meg az SAP-t az összeolvadás tervével, nem sokkal azután, hogy az Oracle megkezdte hajszáját a PeopleSoft után. A lépésnek köszönhetően a Microsoft a nagyvállalati üzleti szoftverek piacán is előkelő helyet szerezhetett volna magának -- amit a dokumentum tanúsága szerint más módon nem kísérelne meg a vállalat. A két cég végül elállt a Microsoft által "Project Constellation"-nek elnevezett ügylettől, mivel túl komplikáltnak érezte a kivitelezését.

A Microsoft és az SAP az összeolvadás tervéről már az Oracle-tárgyalás nyitónapján tájékoztatta a bíróságot, mivel látható volt, hogy az Oracle mindent meg fog tenni, hogy megkaparintsa a PeopleSoftot. Az Oracle továbbra is ellenzi az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának eljárását, mivel szerintük a minisztérium döntésekor nem vette figyelembe a Microsoftot, valamint az Oracle többi riválisát amikor nem engedélyezte a PeopleSofttal történő összeolvadást.

Az ügy kapcsán megjelent belső dokumentum tartalmaz egy 2004. január 5-i dátumú PowerPoint prezentációt, amiben a Microsoft részletesen kifejti, milyen előnyei származnának a felvásárlásból. Maga az ügylet meglehetősen költséges lett volna, tekintve, hogy az SAP üzleti értéke meghaladja az 52 milliárd dollárt, ugyanakkor megerősítette volna a Microsoft kapcsolatát a multinacionális vállalatokkal. Lehetőséget teremtett volna arra is, hogy az SAP meglévő, közel 20 ezer ügyfelének promótálják a Microsoft termékeit, különös tekintettel a Windowsra, és az SQL Serverre.

A dokumentum -- ami szigorúan bizalmasnak van feltüntetve -- nem tartalmazza az érintett vállalatok nevét, helyette kódnevekkel helyettesíti azokat, bár a szövegkörnyezetből és az adatokból a párosítások könnyen elvégezhetőek. Az SAP a "Sagittarius", az Oracle az "Ophiuchus", a PeopleSoft a "Pegasus", a Microsoft pedig a "Mensa" nevet kapta.

A dokumentumot az Igazságügyi Minisztérium az egyik koronatanú, a Microsoft alelnöke, Doug Burgum kihallgatásával összefüggésben tette közzé. Az ügyvédek a dokumentum egy pontját különösképp kihangsúlyozták, amiben a Microsoft úgy véli, hogy az SAP bekebelezésével a Fortune 500-as listán szereplő vállalatok körében könnyebben tudná értékesíteni irodai és vállalatirányítási szofvereit, de az ügylet meghiúsulása esetén nem tenne komolyabb lépéseket a nagyvállalati szféra irányába.

Az Oracle kiáll amellett, hogy a Microsoft és az SAP által folytatott tárgyalások egyértelműen bizonyítják, hogy a Microsoft be akar lépni a nagyvállalati üzleti szoftverek piacára, azonban ezt az álláspontot mind a Microsoft, mind az Egyesült Államok cáfolja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról