Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. június 29. 14:54

Megújul Magyarország legnagyobb internetes fóruma

Megújult illetve -- a tervek szerint még heteken át tartó utómunkálatok miatt -- meg fog újulni Magyarország legnagyobb internetes közösségi helye, az Index fóruma .

[HWSW] Megújult illetve -- a tervek szerint még heteken át tartó utómunkálatok miatt -- meg fog újulni Magyarország legnagyobb internetes közösségi helye, az Index fóruma.

Murphy törvényeinek internetes fejlesztések kapcsán észlelt koncentráltabb előfordulása mellett szinte ritkaságszámba megy, hogy a kitűzött határidőhöz képest ennyire kevés csúszással -- a hétfő reggeli nyitáshoz képest 12 órával később -- adjanak át egy megújult weboldalt (emlékezetes: a HWSW Informatikai Kerekasztalának átalakításakor előre nem látott okok miatt négy napos késéssel nyílt meg a fórum). Tegnap este fél hétkor tehát megnyílt a hozzászólások előtt az internet hazai szegletének legnagyobb fóruma.

Az Index fórumának története tükrözi a hazai internet történelmét is: az első népszerű internetes újság, az Internetto fórumaként nyílt meg 1997 nyarán, majd 1999 tavaszán, az emlékezetes Internettos szétváláskor lett belőle Index fórum (az Internetto fóruma 2002 tavaszán zárta be kapuit).


Búcsúpillantás: ilyen volt az Index fóruma

Mint Gerényi Gábor, az Index szolgáltatás- és tartalomfelelőse elmondta: jelenleg 5-600 ezer regisztrált felhasználója van a fórumnak, melyből hozzávetőleg százezer volt aktív az elmúlt egy hónapban. Az Indexen naponta átlagosan 25 ezer új hozzászólás születik, az itt olvasható 25 milliónyi bejegyzéssel a közösségi hely az európai fórumok élmezőnyébe tartozik -- bár erről részletes összehasonlítás sosem készült.

A közhiedelemmel ellentétben az Index fórumát nem egy szerver szolgálja ki -- így a fórumon kívánságként gyakran elhangzó "vascsere" sem történhetett meg. Míg korábban 6-7 szerver szolgálta ki az Index újságra, a kapcsolódó tartalomszolgáltatásokra és a fórumra érkező kéréseket, most a szerverek száma tízre nőtt, s Gerényi szerint egy ma délután elhelyezendő újabb gép teszi majd elfogadható sebességűvé a fórumot.

Mint megtudtuk: a legnagyobb kudarcként épp a fórum megnyitásának a késlekedését tartják az indexesek, míg a fórumozók részéről a legkedvezőbb fogadtatása a designnak volt. Gerényi szerint története során már több designváltást ért már meg az Index és a látogatók minden alkalommal kemény kritikákat fogalmaztak meg, így a korábbi tapasztalatokból kiindulva most is hasonló fogadtatásra számítottak. Ezzel szemben -- bár voltak kritikus hangok -- a legkevesebb megjegyzés talán épp a külcsínt érte.

Gerényi elmondta: hosszú fejlesztési lista áll előttük, noha közel száz fórumozó tesztelhette megnyitás előtt a fórumot, a nyitás óta 50-100 hasznos észrevétel érkezett, melyek még hetekig munkát adnak a kódereknek. Így például hamarosan rendezik a kedvencek véletlenszerű sorrendű listázását és a felhasználók hozzászólásszámának feltüntetését is. A fejlesztési munkálatokat az Elender végezte, míg a design házon belül készült. A megújulás költségeinek egyharmadára az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatán nyert mintegy 10 millió forintos egyszeri támogatás nyújtott fedezetet.

Az Index fórumán külön topikban várják a megújulással kapcsolatos észrevételeket, akinek pedig ide húz a szíve, a HWSW-n is kifejtheti a véleményét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról