Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 22. 08:42

Nyereséges negyedévet zárt a PalmOne

A Treo okostelefonok iránti kereslet növekedésének köszönhetően a PalmOne növekedő bevételről és nyereségről adott számot tegnap, amikor közzétette május 28-án véget ért negyedik negyedévének eredményeit. Éves szinten a vállalat csökkenő veszteségről számolt be.

A Treo okostelefonok iránti kereslet növekedésének köszönhetően a PalmOne növekedő bevételről és nyereségről adott számot tegnap, amikor közzétette május 28-án véget ért negyedik negyedévének eredményeit. Éves szinten a vállalat csökkenő veszteségről számolt be.

A negyedik negyedév forgalma 267,3 millió dollár volt, a nettó profit pedig 13,3 millió dollárt, azaz részvényenként 27 centet tett ki. A tavalyi negyedik negyedévben a PalmOne 217,1 millió dollár bevétel mellett 15 millió dollár, azaz részvényenként 51 cent veszteséget ért el. A most véget ért pénzügyi évben a cég 949,7 millió dollár forgalmat és 21,8 millió dollár -- részvényenként 55 cent -- veszteséget könyvelt el, a megelőző évben a bevétel 837,6 millió dollár, a veszteség 442,6 millió dollár -- részvényenként 15,23 dollár -- volt.

Az amortizációs, a részvény-alapú kompenzációs és átszervezési költségeket leszámítva a PalmOne negyedéves nyeresége 15,9 millió dollár, azaz részvényenként 32 cent volt, míg egy évvel korábban a veszteség 8,2 millió dollárra, azaz részvényenként 28 centre rúgott. Ezen az alapon számítva éves szinten a nyereség 8 millió dollár, míg a megelőző évben 55,6 millió dollár volt a veszteség.

A PalmOne forgalmának 72 százalékát adták a tenyérgépek, a Treo okostelefonok egyelőre csupán 28 százalékkal járultak hozzá a bevételhez, azonban a cég feltett szándéka, hogy ezt az arányt a jelenlegi pénzügyi év végére 50 százalékra emelje. Todd Bradley, a PalmOne elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a Treo okostelefonok iránti kereslet folyamatosan nő.

A vállalat eddig alkatrészhiány miatt nem tudott elegendő Treo 600 készüléket szállítani, azonban Bradley elmondása szerint cége megállapodott egy új beszállítóval, amely elegendő mennyiségű kijelzőt képes a PalmOne részére biztosítani. A megállapodás áldásos hatásai a jelenlegi negyedévben már érezhetőek lesznek -- véli Bradley.

A vállalat bejelentette, hogy a jelenlegi pénzügyi évre 1,21-1,29 milliárd dollár forgalmat vár, ez több mint 150 millió dollárral magasabb a korábbi becsléseknél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról