Szerző: Budai Péter

2004. június 15. 12:13

Elérhető a Windows XP SP2 Release Candidate 2

A Microsoft hétfőn kiadta a Windows XP második javítócsomagjának várhatóan utolsó tesztverzióját. A javítócsomag a biztonság javítását helyezi az első helyre a meglévő bugok megszüntetése mellett.

A Microsoft hétfőn kiadta a Windows XP második javítócsomagjának várhatóan utolsó tesztverzióját. A javítócsomag a biztonság javítását helyezi az első helyre a meglévő bugok megszüntetése mellett.

A Windows XP SP2 RC2 jelentős újdonságokat vonultat föl annak érdekében, hogy a felhasználók a lehető legkevesebb erőfeszítés árán számítógépüket még biztonságosabbá tehessék. A Microsoft a múlt hónapra tervezte az RC2 megjelentetését, de nagy valószínűséggel gondok jelentkeztek a kompatibilitási tesztek során és emiatt közel egy hónapot csúszott a javítócsomag már majdnem végleges verziójának kiadása.

A biztonságosság megőrzése érdekében a meglévő hálózati erőforrásokat használó alkalmazások jelentős részét le kell ellenőrizni, hogy milyen módosításokkal és beállításokkal képesek együttműködni a javítócsomaggal. Így például a Microsoft SQL Server hálózati kapcsolatai meglehetősen szokatlanul viselkednek az új környezetben, amire a vállalat már megoldást is kínál ezen az oldalon. A problémák jelentős része az Internet Connection Firewall (ICF) hatására jelentkezik, ami a TCP/IP, RPC és más hálózati kommunikációra alkalmas protokollok működését is nagyban befolyásolja.

A késés újabb kérdéseket vet fel a Microsoft legfrissebb ütemtervével kapcsolatban, mely alapján az SP2 végleges verziójának kiadása 2004 júliusában történne meg. A vállalat egy nyilatokazatában közölte, hogy még nem biztosak abban, lesz-e szükség újabb tesztváltozat kiadására.

"A Windows XP SP2 a tesztelés utolsó fázisába lépett és a nyáron meg fog jelenni" -- tudatta a Microsoft egy képviselője e-mailben.

Az SP2 munkálatai messze több erőforrást emésztettek fel, mint ahogy azt a szoftveróriás eredetileg tervezte. A Longhornon dolgozó fejlesztők egy része is bekapcsolódott a munkálatokba, hogy minél jobb minőségű javítócsomag kerüljön a felhasználók számítógépeire.

Ugyanakkor az az idő és energia, amit a Microsoft most rászánt a biztonsági megoldások fejlesztésére nem biztos, hogy jelentősen hátráltatja a Longhorn megjelenését, mivel Springboard kódnéven futó biztonsági technológiák -- melyek az SP2 biztonsági alrendszerének legfontosabb részét képezik -- elérhetőek lesznek a Windows 2003 első javítócsomagjában, valamint továbbfejlesztett formában a Longhornban is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról