Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. június 14. 17:20

Nem csak a vezetékes díjak, de az ADSL is olcsóbb lehet

Június 15-én (tehát holnap) jelentősen, 38-55 százalékkal csökkennek a vezetékes távközlési szolgáltatóknál alkalmazott nagykereskedelmi díjak. Erre a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma kihirdetett és véglegesnek tekintett, a vezetékes távközlési szolgáltatók közti elszámolás pontos összegeit tartalmazó összekapcsolási szerződései adnak lehetőséget. A díjak várhatóan nem csak a vezetékes piacon, de az ADSL szolgáltatások területén is csökkenni fognak.

[HWSW] Június 15-én (tehát holnap) jelentősen, 38-55 százalékkal csökkennek a vezetékes távközlési szolgáltatóknál alkalmazott nagykereskedelmi díjak. Erre a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma kihirdetett és véglegesnek tekintett, a vezetékes távközlési szolgáltatók közti elszámolás pontos összegeit tartalmazó összekapcsolási szerződései adnak lehetőséget. A díjak várhatóan nem csak a vezetékes piacon, de az ADSL szolgáltatások területén is csökkenni fognak.

A vezetékes előfizetők által fizetendő telefonszámlára is hatással lehet a most meghirdetett szerződés, ugyanis a nagykereskedelmi árak ilyen jelentős csökkenése előbb-utóbb maga után vonja a kiskereskedelmi árak módosítását is. Erre ugyan nincs kötelezettség -- azaz sem az elektronikus hírközlési törvény, sem a most megjelent határozatok nem írják elő a kiskereskedelmi árak csökkenését -- azonban a versenyhelyzetnek köszönhetően -- ha nem is a jól hangzó 38-55 százalékkal -- de mérséklődni fog a telefonálás díja.

A Matáv nagykereskedelmi árai átlagosan 38, az Invitelnél 45, az Emitelnél 48, a Hungarotel és a Monortel esetében pedig 56 százalékkal csökkentek. A határozat nem csak az összekapcsolási díjakat, de számos más, a szolgáltatók közti elszámolásban jelentkező tétel összegét maximálták. Egy példa: míg a Matávnál a helyi hívások kiskereskedelmi díja (ezt fizetjük a telefonszámlával) jelenleg csúcsidőben 11,10, csúcsidőn kívül 5,11 forint percenként, addig a holnaptól érvénybe lépő nagykereskedelmi ár helyi hívás kezdeményezés esetén 3,025 illetve 1,5875 forint, míg a hívás végződtetés 2,5875 illetve 1,3625 (csúcsidő/nem csúcsidő -- áfával együtt).

Varga Bence, az NHH elnöki titkárságvezetője lapunk érdeklődésére elmondta: az NHH határozatai kötelező érvényűek a szolgáltatók részére, az új nagykereskedelmi árak holnaptól mindenképpen érvénybe lépnek. Ugyanakkor a szolgáltatóknak 15 napjuk van arra, hogy a határozattal szemben keresettel éljenek, ám ha bíróságra kerül is az új szerződések ügye, a jogerős határozatig ezek az árak lesznek érvényesek -- egy ilyen jogerős ítélet megszületése pedig akár évekbe telhet. Varga elmondta azt is: a díjcsökkentés aránya azt sejteti, hogy a szolgáltatók élni fognak a jogorvoslat lehetőségével, de biztos választ csak 15 nap múlva tud majd adni.

Jó hír, hogy az ADSL-piacon is éreztethetik hatásukat a mai határozatok: két új fogalom szabályozása, a részleges hurokátengedés és a bitfolyam-ráta megteremtették a lehetőséget arra, hogy úgynevezett közvetítő szolgáltatók lépjenek az ADSL piacra. Ezek a szolgáltatók az alaphálózati szolgáltató (pl.: Matáv) és az internetszolgáltató közé ékelődnek, így akár olcsóbb ADSL csomagokat is kialakíthatnak. Az összekapcsolási szerződések ugyan nem tartalmaznak kitételt az ADSL szolgáltatásokra vonatkozóan (így tehát árakat sem írnak elő), ez egy elvi lehetőség arra, hogy a jelenlegi ADSL piacon új nagykereskedelmi szolgáltatók jelenjenek meg.

Varga Bence szerint az ilyen szolgáltatók megjelenése csupán attól függ: van-e remény elegendő ADSL-felhasználó összegyűjtésére? Amennyiben van kilátás kellő méretű piaci szelet kihasítására , akár a jelenlegi internet- akár valamelyik távközlési szolgáltató felbukkanhat a piacon, mint ADSL-közvetítőszolgáltató. A jelenlegi távközlési vállalatok, melyek mindegyike -- mint ADSL-szolgáltató --a maga volt koncessziós területén monopolhelyzetet élvez, egyféleképpen tudnák útját állni a közvetítőszolgáltatók felbukkanásának: ha annyira lecsökkentik az ADSL-hozzáférés nagykereskedelmi árát, hogy új vállalkozások számára ne érje meg belépni a piacra. Mint látható azonban, mindkét megoldás az előfizetőknek kedvez, mert a végeredmény ugyanaz lehet: olcsóbbá válik az ADSL.

Laczkó-Tóth Gergely, a Tele2 ügyvezető igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: még nagyon frissek az NHH határozatai ahhoz, hogy konkrét változásokról tudjon beszámolni. Egyelőre az biztos, hogy mindössze nyolc hetes működés után nem vágnak bele új szolgáltatás nyújtásába. Noha a vállalkozás külföldön már elindította betárcsázós és szélessávú internetszolgáltatását, jelenleg Magyarországon még nincs napirenden hasonló szolgáltatás elindítása, így az ADSL közvetítőszolgáltatói szerepen sem gondolkodnak. Laczkó-Tóth elmondta: a telefontarifák akkor módosulnak a Tele2-nél, ha a piaci árak elmozdulnak a jelenlegi szintről.

Kérdésünkre az ügyvezető elmondta: a Tele2 szolgáltatásait igénybe vevők számáról egyelőre nem tud információt adni, ezeket az adatokat a negyedéves jelentésben hozzák először nyilvánosságra. Ugyanakkor Laczkó-Tóth szerint a magyarországi terjeszkedés az üzleti terveknek megfelelően történik. Kérdésünkre, hogy miért nem kaptak még telefonszámlát a Tele2 előfizetői, az ügyvezető elmondta: a szolgáltatás indulása tört hónap volt (április 19-én indult - a szerk.), ezért akkor nem küldtek számlát. Az első számlát az ügyfelek júniusban kapják majd meg, és ettől kezdve havonta érkeznek majd a csekkek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról