Szerző: Vörös Péter

2004. június 4. 16:15

Rekordot döntött a dél-koreai IT-export

Májusban a dél-koreai IT-export az előző év hasonló időszakához képest 61 százalékkal 6,53 milliárd dollárra nőtt. A kimagasló eredmény elsősorban a memóriachipek és a mobiltelefonok eladásainak volt köszönhető. Az export várhatóan tovább erősödik a globális gazdasági fellendülés eredményeként -- áll a szakminisztérium csütörtöki közleményében. Ugyanakkor arra is figyelmeztetettek, hogy az emelkedő olajárak és a várható amerikai kamatlábemelés gátolhatják a növekedést.

Májusban a dél-koreai IT-export az előző év hasonló időszakához képest 61 százalékkal 6,53 milliárd dollárra nőtt. A kimagasló eredmény elsősorban a memóriachipek és a mobiltelefonok eladásainak volt köszönhető. "Az export várhatóan tovább erősödik a globális gazdasági fellendülés eredményeként" -- áll a szakminisztérium csütörtöki közleményében. Ugyanakkor arra is figyelmeztetettek, hogy az emelkedő olajárak és a várható amerikai kamatlábemelés gátolhatják a növekedést.

A félvezetőeladások a tavalyi 1,43 milliárd dollárról 2,38 milliárd dollárra emelkedtek, ez 67 százalékos növekedés, ami mögött elsősorban a PC-ben használt DRAM memóriák és az MP3-lejátszókban valamint digitális kamerákban alkalmazott flash memóriák erős forgalma állt. A minisztérium megjegyezte, hogy májusban a flash memória chipek forgalmának növekedése meghaladta a DRAM chipekét. Dél-Koreában van a világ három legnagyobb DRAM-gyártója közül az első helyezett Samsung Electronics és a harmadik Hynix Semiconductor.

A mobiltelefonok rendkívül erős forgalma szintén hozzájárult a rekordszintű IT-exporthoz. Dél-Korea májusban 1,91 milliárd dollár értékű mobiltelefont értékesített külföldön, ez 96 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi 976 millió dollárhoz viszonyítva. A minisztérium szerint az emelkedés főként az amerikai és európai piacoknak volt köszönhető, ahol robbanásszerűen emelkedett a kereslet a kamerával felszerelt mobiltelefonok iránt.

Az asztali és laptop PC-k, valamint a kapcsolódó termékek exportja 31 százalékkal 1,09 milliárd dollárra nőtt. A digitális TV-k forgalma 86 százalékkal 134 millió dollárra emelkedett, ezen belül az LCD TV-k eladásai 30 millió dollárt, a plazma kijelzős TV-k forgalma 44 millió dollárt tett ki.

Az export földrajzi megoszlását illetően továbbra is Kína (beleértve Hongkongot is) áll az élen, amely 1,78 milliárd dollár értékben vásárolt IT-termékeket Dél-Koreától májusban. A második helyen az USA végzett 1,47 milliárd dollárral.

Az év első öt hónapjában a dél-koreai IT-export 47 százalékkal 30,08 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 20,49 milliárd dollárhoz képest. A minisztérium szerint az IT-export 2007-re eléri a 110 milliárd dollárt, ami kétszerese a 2003-as 58 milliárd dollárnak. A dél-koreai kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2007-re az IT-termékek a GDP 18 százalékát teszik ki, szemben a tavalyi 13,5 százalékkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról