Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 2. 09:49

Egyesíti UNIX-szervereinek termékvonalát a Fujitsu és a Sun

Scott McNealy
Scott McNealy
A korábbi pletykák igaznak bizonyultak: a Sun és a Fujitsu 2006 közepén egyesíti SPARC-alapú szervereinek családjait. Az Advanced Product Line (APL) kódnevű számítógépek a Sun Fire és a Fujitsu Primepower sorozat helyébe lépnek.

A két vállalat vezetői 2003-ban tárgyaltak egy lehetséges együttműködésről, akkor láttak napvilágot azok a pletykák, amelyek szerint a két vállalat közös termékvonalat hoz létre, azonban az érintettek akkor még nem erősítették meg, de nem is cáfolták az információt.

Amint az ismert a Fujitsu UNIX-szerverei részben a vállalat saját Sparc64, részben a Sun UltraSPARC processzoraira épülnek és Solaris operációs rendszert futtatnak. Scott McNealy, a Sun Microsystems elnök-vezérigazgatója közölte, hogy egy átmeneti időszakban a Sun -- saját neve alatt -- forgalmazni fogja a Fujitsu egyes Primepower rendszereit.

A tervek szerint 2006-tól mindkét vállalat kínálja majd az APL rendszereket, amelyek a Fujitsu Sparc64, illetve a Sun "Rock" és "Niagara" chipjeire épülnek. Az alsó kategóriás rendszereket a Sun, a közép- és felső kategóriás számítógépeket a Fujitsu és a Sun együtt tervezi. A Rock és a Niagara processzorra épülő szervereket a Sun mérnökei fejlesztik majd. A szerverek értékesítéséből származó bevételből mindkét vállalat részesedik majd.

A partneri kapcsolat komoly megtakarítást jelenthet a pénzügyi gondokkal küszködő Sunnak, egy elemzői becslés szerint a SPARC processzorok közös fejlesztése évi 200 millió dollárral, a szerverek közös fejlesztése évi 300-400 millió dollárral csökkentheti a cég kiadásait. Scott McNealy szerint az együttműködés áldásos hatásait már az idén július 1-én kezdődő pénzügyi évben is érzi majd a cég. McNealy úgy véli, a közös tervezési, fejlesztési és marketing erőfeszítések révén a SPARC processzoros rendszerek piaci részesedése növekedni fog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról