:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 27. 15:21

A Sun és a Nokia versenyt hirdet mobil Java alkalmazások fejlesztői számára

[Lenhardt & Weichinger] A mai napon a Sun Microsystems Mobilkorszak-alkotó Java fejlesztések címmel negyedik alkalommal rendezi meg Budapesten, a MOM Parkban a Sun Fejlesztői Konferenciát, amelynek támogatója ezúttal a Nokia Hungary Kft. A több mint 500 érdeklődő részvételével zajló, egész napos, ingyenes rendezvényen a Sun, a Nokia és a T-Mobile hazai és külföldről érkező szakemberei ismertetik a legújabb szoftverfejlesztési trendeket és technológiákat, középpontban a Java mobil alkalmazási területeivel.

[Lenhardt & Weichinger] A mai napon a Sun Microsystems "Mobilkorszak-alkotó Java fejlesztések" címmel negyedik alkalommal rendezi meg Budapesten, a MOM Parkban a Sun Fejlesztői Konferenciát, amelynek támogatója ezúttal a Nokia Hungary Kft. A több mint 500 érdeklődő részvételével zajló, egész napos, ingyenes rendezvényen a Sun, a Nokia és a T-Mobile hazai és külföldről érkező szakemberei ismertetik a legújabb szoftverfejlesztési trendeket és technológiákat, középpontban a Java mobil alkalmazási területeivel.

A rendezvényen a Sun és a Nokia közös Mobil Java Fejlesztői Versenyt hirdet. A versenyen magyar állampolgárok és Magyarországon bejegyzett cégek vehetnek részt olyan saját fejlesztésű, saját szellemi tulajdont képező, mobilkommunikációs rendszereken működő J2ME/J2EE kliens-szerver alkalmazással vagy játékkal, amely kereskedelmi forgalomban nem kapható. A pályaművekkel kapcsolatos további elvárás, hogy kreatívan használják a mobil hálózatokban rejlő lehetőségeket, kliens oldaluk megfeleljen a Java Technology for the Wireless Industry specification (JSR-185) szabványnak, szerver oldaluk pedig a J2EE 1.4 szabványnak, és magyar nyelvű felülettel rendelkezzenek.

A versenyzőknek részvételi szándékukat 2004. július 1-ig kell jelezniük a javaverseny@sun.com e-mail címen, a pályamunkák beküldési határideje 2004. szeptember 1. A beérkezett pályázatokat a Sun Microsystems és a Nokia szakembereiből, valamint független szakértőkből álló zsűri fogja értékelni.

A 2004 szeptemberében tartandó eredményhirdetésen az első helyezett nagy teljesítményű Sun szervert, Sun munkaállomást, Sun fejlesztői szoftvercsomagot, valamint egy felső kategóriás Nokia mobiltelefont nyer összesen 2 millió forint értékben, továbbá az Informatikai és Hírközlési Minisztérium százezer forint nagyságrendű, a későbbiekben meghatározásra kerülő különdíjat is felajánlott.

A második helyezett pályázó egy 1,8 millió forint értékű Sun munkaállomást és fejlesztőeszközöket, a harmadik helyezett pedig 1,5 millió forint értékű Sun fejlesztőeszközöket nyer. A versennyel kapcsolatos további információ a www.javaverseny.hu weboldalon lesz elérhető június 1-től, az oldal ugyanis ekkortól működik.

A Sun emellett bejelentette, hogy komplex J2EE alkalmazások haladó fejlesztői számára hamarosan Java Master kurzust indít. A munkaerőpiacon rendkívül versenyképes képesítést adó tanfolyam 1,5 millió forintos részvételi díjának felét a Sun most elengedi, így a résztvevők csupán 750 ezer forint befizetését követően részt vehetnek a 25 napos képzésen.

Keresztesi János
Keresztesi János
A Sun Microsystems Kft. bejelentette, hogy 2004. május 26-tól Keresztesi János, a cég ügyvezető igazgatója hosszabb ideig tartó fizetés nélküli szabadságot vett ki.

Keresztesi távollétében, megbízott ügyvezető igazgatóként, a cégvezetői feladatokat Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems Kft. pénzügyi igazgatója látja el. A személyi változás semmilyen formában nem érinti a Sun Microsystems magyarországi piaci stratégiáját, amely innovatív, ugyanakkor költséghatékony nagyvállalati informatikai megoldások tervezését, telepítését és üzemeltetését célozza -- áll a cég által kiadott szűkszavú közleményben, amely nem tárgyalja Keresztesi János átmeneti távozásának okait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról