Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. június 1. 15:10

Hamarosan a szegedi egyéni előfizetők is vezetékes szolgáltatót válthatnak

Bár a vezetékes számhordozhatóság a tapasztalatok alapján egyelőre nem a magán- hanem a nagy forgalmat bonyolító céges előfizetők számára volt hasznos, hamarosan az egyéni előfizetőknek is érdemes tanulmányozniuk a tarifatáblázatokat -- legalábbis Szegeden.

[HWSW] Bár a vezetékes számhordozhatóság a tapasztalatok alapján egyelőre nem a magán- hanem a nagy forgalmat bonyolító céges előfizetők számára volt hasznos, hamarosan az egyéni előfizetőknek is érdemes tanulmányozniuk a tarifatáblázatokat -- legalábbis Szegeden.

Saját telefonhálózatot épített a Matáv Szegeden -- tudtuk meg Villám Istvántól, a Matáv hatósági kapcsolatok osztályának vezetőjétől. Az Invitel volt koncessziós területén újonnan épült infrastruktúrán heteken belül elindulhat a szolgáltatás. Nem is az új hálózat kiépítése az újdonság, hanem hogy versenytársaival ellentétben a Matáv egyéni előfizetők számára is felkínálja hálózatát: a vezetékes számhordozhatóság előnyét -- a megtartható hívószámot -- kihasználva a jövőben szegedi magán előfizetők is szolgáltatót válthatnak -- feltéve, ha a hálózat a lakóhelyük környékén is kiépült.

Villám szerint a közel százmillió forintos beruházás megtérülésére jók a kilátások. A hálózatot persze nem csak a szegedi magán előfizetők, hanem a vállalkozások is használhatják majd. A csongrádi megyeszékhelyen egyébként egyelőre 100-200 egyéni előfizetőt tud fogadni a hálózat, akiket a közeljövőben direkt marketinges módszerekkel keres meg majd a Matáv.

A vezetékes számhordozhatóságnak egyelőre azért a vállalati előfizetők a célcsoportja, mivel a hálózat kiépítése igen komoly összeget emészt fel, a szolgáltatók a gyors megtérülés reményében pedig a nagyobb forgalmat bonyolító -- tehát magasabb telefonszámlát elérő -- előfizetőkre számítanak. A szolgáltatóváltás másik lehetősége az úgynevezett hurokbérlés, mikor az eredeti szolgáltató hálózatán bonyolódnak a hívások egészen a választott új szolgáltató telefonközpontjáig. Ennek megvalósítása azonban részben az egyszeri költség, részben a szolgáltatók közt a hurokbérlésért számlázott havi díj nagysága miatt nem túl vonzó -- legalábbis magán előfizetők toborzásával nem lenne kifizetődő.

Érdeklődésünkre az Invitel külső kapcsolatok és szabályozási igazgatóhelyettese, Vidos Tibor arról tájékoztatta a HWSW-t, hogy noha a szolgáltatónak a volt koncessziós területén kívül már 16 településen van saját hálózata, egyéni előfizetők fogadását egyelőre nem tervezi a cég. Vidos szerint a számhordozhatóság (és persze a a szolgáltatóváltás) kapcsán egyelőre továbbra is az üzleti előfizetőkkel érdemes számolnia az Invitelnek. Bár folyamatosan figyelik a piacot, a lakosság számára egyelőre továbbra is csak a Váltószám nevű szolgáltatást nyújtják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról