Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. május 21. 12:00

Nyártól gyorsabb lehet az ADSL

Várhatóan heteken belül -- június 1-jén -- lép piacra a 768/128 kbit/s sebességű, kifejezetten egyéni előfizetőkre fazonírozott ADSL csomagjával a Matáv. A csomagot továbbra is az internetszolgáltatóknál lehet majd előfizetni, így egyelőre azt sem tudjuk mennyibe kerül majd a gyorsabb internetezés: a végfelhasználói árat ugyanis az ISP-k szabják majd meg.

[HWSW] Várhatóan heteken belül -- június 1-jén -- lép piacra a 768/128 kbit/s sebességű, kifejezetten egyéni előfizetőkre fazonírozott ADSL csomagjával a Matáv. A csomagot továbbra is az internetszolgáltatóknál lehet majd előfizetni, így egyelőre azt sem tudjuk mennyibe kerül majd a gyorsabb internetezés: a végfelhasználói árat ugyanis az ISP-k szabják majd meg.

Június 1-től értékesíthetik az internetszolgáltatók a Matáv, mint alaphálózati szolgáltató új, 768/128 kbit/s sebességű ADSL díjcsomagjait. A csomagokat a Matáv a lakossági előfizetőknek szánta, így -- bár konkrét árakról még nem lehet tudni -- bizonyosan olcsóbb lesz, mint a már piacon lévő, hasonló sávszélességet biztosító, de üzleti előfizetőknek kínált csomag. A 768/128-as csomagok jelenleg általában többgépes hálózatok ADSL-csatlakoztatását szolgálják, ennek megfelelő kiegészítőkkel, szolgáltatótól függően havi 20 000 forint körüli áron.

Korábban már szó esett az optikai hálózatok ADSL-lefedési terveiről. Több olvasónk jelezte, hogy míg a lakhelye közelében irodaházak, bevásárlóközpontok már ADSL-ezhettek, a bővítés csak nem akarta elérni a lakónegyedeket. Oláh Miklós, a Matáv szélessávú portfolióvezetője azonban lapunk érdeklődésére cáfolta, hogy kizárólag üzleti előfizetők igényeit akarnák kielégíteni az optikai ADSL bővítésekkel. Mint Oláh elmondta: májustól szeptemberig tovább bővítik az optikai hálózatok lefedettségét, és így a tavaly év végi 2700 csak optikai hálózati ADSL port után idén várhatóan megduplázzák a kapacitást.

Szintén matávos ADSL hír, hogy májustól 50 új helyszínt vonnak be a kistelepülési ADSL-programba: a szokásos címen, az www.adsl.matav.hu weboldalon közlik, hogy melyik településen hány előfizető szükséges a fejlesztés megindításához, és hányan jelentkeztek már. Ha megvalósulnak a fejlesztések, idén 300 fölé emelkedik majd azoknak a Matáv területeken lévő településeknek a száma, ahol elérhető a népszerű szélessávú hozzáférés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról