Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 20. 14:13

Több mint százmillió példányban kelt el a Sony PlayStation

A Sony Computer Entertainment bejelentette, hogy az eredeti PlayStation konzolból, valamint felújított változatából, a PSone-ból világszerte összesen több mint százmillió példányt adtak el. A vállalat szerint ezzel a PlayStation minden idők legsikeresebb játékkonzolja, azonban ez minden valószínűség szerint csak az otthoni készülékekre vonatkozik, a Nintendo Game Boy eladásai ugyanis már évekkel ezelőtt meghaladták a százmilliót.

A Sony Computer Entertainment bejelentette, hogy az eredeti PlayStation konzolból, valamint felújított változatából, a PSone-ból világszerte összesen több mint százmillió példányt adtak el. A vállalat szerint ezzel a PlayStation minden idők legsikeresebb játékkonzolja, azonban ez minden valószínűség szerint csak az "otthoni" készülékekre vonatkozik, a Nintendo Game Boy eladásai ugyanis már évekkel ezelőtt meghaladták a százmilliót.

A Sony 1994 decemberében dobta piacra a PlayStationt és óriási sikert ért el, ezt bizonyítja, hogy 1995 májusára a vállalat már több mint egymillió készüléket értékesített, pedig akkor még csak a japán vevők juthattak hozzá. 1995 szeptemberében aztán az Egyesült Államokban és Európában is bemutatkozott a PlayStation: az USA-ban két nap alatt 100 ezer készülék talált gazdára. Az európai fogadtatásra jellemző, hogy karácsonyra a Sony már túl volt a 350 ezer eladott példányon.


Az eredeti Sony PlayStation

Kevesen tudják, hogy a PlayStation eredetileg a Sony és a Nintendo együttműködésől született: a két japán vállalat arra szerződött, hogy CD-olvasót gyártsanak a Super Nintendo Entertainment System konzolhoz. A Sony meg is kezdte a fejlesztési munkálatokat, azonban a Nintendo később felbontotta az együttműködési megállapodást és a holland Philipsszel szövetkezett egy CD-alapú SNES megalkotására, amelyből később nem lett kereskedelmi termék.

Belsős források szerint a Sony ekkorra már három különféle megoldással rendelkezett, az egyik volt a SNES-hez szánt CD-meghajtó, a másik a PlayStation elődje, akkor még NEC V800 processzorral, a harmadik pedig egy olyan referencia-design, amelyet más vállalatok licencelhettek. A Sony végül úgy döntött, hogy piacra dobja a PlayStationt, azonban ebbe már nem NEC, hanem RISC3000A processzor került. A konzol teljesítményben és látványvilágban messze felülmúlta akkori vetélytársait (Nintendo Ultra 64, Sega Mega CD).

1999-ben PSone néven újra kiadta a konzolt, ekkor már kisebb méretben és alacsonyabb áron. A japán vállalat szerint a PlayStationt és a PSone-t világszerte 120 országban árulták és árulják, eddig több mint 7300 szoftver jelent meg hozzájuk. A konzolokból Észak-Amerikában (USA, Kanada) adták el a legtöbbet, ide 39,67 millió példány került, Európában 39,61 millió fogyott, Japánban pedig 20,72 millió készülék talált gazdára.


Az 1999-ben piacra dobott PSone

Kétségtelen, hogy a PlayStation a világ egyik legnépszerűbb konzolja, azonban máris itt az új trónkövetelő, a PlayStation 2: a Sony a piaci premier óta már több mint 70 millió példányt értékesített ebből a konzolból, vagyis az eladások jóval nagyobb ütemben bővülnek, mint az eredeti PlayStation esetében. A Sony várakozásai szerint a PlayStation 2-ből jövőre adják el a 100 milliomodik darabot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.