Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 19. 09:22

Rekordbevétel mellett harmadával nőtt a HP negyedéves nettó nyeresége

Carly Fiorina
Carly Fiorina
Több mint harmadával emelkedett a Hewlett-Packard negyedéves nettó nyeresége, amely elsősorban a szerverek, nyomtatók és szolgáltatások forgalmának köszönhető

Az április 30-án véget ért második pénzügyi negyedévben a HP 20,1 milliárd dollár forgalmat ért el, ami rekord a vállalat történetében. A tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva a bevétel 12 százalékkal növekedett. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 19,3 milliárd dolláros forgalomra számítottak. A GAAP (általánosan elfogadott számviteli alapelvek) szerinti nyereség 884 millió dollárt, azaz részvényenként 29 centet tett ki, az egyszeri tételek nélküli nettó eredmény 34 centre rúgott, amely megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Az üzemi nyereség legnagyobb részét továbbra is a nyomtatási és képalkotási üzletág (Imaging and Printing Group, IPG) adja. Az IPG forgalma 11 százalékkal 6,1 milliárd dollárra nőtt, üzemi eredménye 28 millió dollárral 953 millió dollárra emelkedett. A vállalat közleménye szerint a nyomtatók és digitális kamerák egyaránt jól fogytak, de elsősorban a tintapatronok és tonerek forgalma volt erős.

A HP Technology Solutions Group, a szervereket, tárolóeszközöket és szolgáltatásokat értékesítő részleg 400 millió dolláros üzemi eredményt ért el, ez 108 millió dollárra magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában elért szint. A forgalom 11 százalékkal 7,7 milliárd dollárra növekedett. A HP bejelentése szerint a szoftverek és szolgáltatások eladásai látványosan növekedtek, a tárolóeszközök forgalma azonban 1 százalékkal csökkent. A szoftverek értékesítése a növekedés ellenére sem volt nyereséges, elsősorban azért, mert a HP nemrégiben több szoftvercéget is felvásárolt, a vételárak pedig jelentős költséget jelentettek. Bob Wayman pénzügyi igazgató szerint jövőre a HP szoftver-értékesítésből már jelentős nyereséget fog elérni.

A HP közleménye szerint az Intel és AMD processzorokra épülő ProLiant szerverek iránti kereslet rendkívül erős volt, az eladások értéke a tavalyi második negyedévhez képest 15 százalékkal emelkedett annak ellenére, hogy a piacon komoly árverseny folyik. A csúcskategóriás szerverekben egyre nagyobb arányban jelenik meg az Intel Itanium processzorcsaládja, a HP által a második negyedévben eladott high-end szerverek 26 százaléka volt Itanium-alapú, az összbevételből ezek 16 százalékkal részesedtek. A szerverek és tárolóeszközök forgalma 4 milliárd dollárt tett ki. A szolgáltatási részleg üzemi eredménye 32 millió dollárra nőtt, miközben a forgalom 3,5 milliárd dollárt tett ki.

A személyi számítógépes üzletág 17 százalékkal 6 milliárd dollárra növelte bevételét, az üzemi eredmény 22 millió dollárral 45 millió dollára nőtt. A vállalat közleménye szerint mind az asztlai gépek, mind a notebookok esetében növekedett az átlagos eladási ár. Fiorina elmondta, hogy a HP-nak nem célja, hogy mindenáron maga mögé utasítsa a Dellt a piaci versenyben, a vállalat inkább a bevétel és a nyereség egyensúlyára törekszik.

A HP a kedvező eredmények maitt megemelte a második féléves forgalmi előrejelzését, a cég a korábban várt 39,7 milliárd dollár helyett már 40,7 milliárd dollár bevételre számít. A cég a tőzsdei kereskedés után tette közzé negyedéves eredményeit. A normál kereskedés során a cég részvényeinek árfolyama 33 centtel 19,83 dollárra nőtt, a negyedéves eredmények bejelentése után az árfolyam további 87 centtel emelkedett és 20,70 dollárt ért el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról