Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 17. 15:51

Csökken a spamek aránya?

A MessageLabs, a világ vezető kihelyezett e-mail biztonsági vállalata közzétette felmérését a kéretlen reklámlevelek és vírusok trendjeiről. A MessageLabs által 2004 áprilisában átvizsgált 841,4 millió e-mail közül 77,8 millió (9,2%) tartalmazott vírust, és 568,9 millió (67%) volt spam.

A MessageLabs, a világ vezető kihelyezett e-mail biztonsági vállalata közzétette felmérését a kéretlen reklámlevelek és vírusok trendjeiről. A MessageLabs által 2004 áprilisában átvizsgált 841,4 millió e-mail közül 77,8 millió (9,2%) tartalmazott vírust, és 568,9 millió (67%) volt spam.

Az EU és az USA-beli spam-szabályozás több ponton is eltér egymástól. Az amerikai szabályozás ún. "opt-out" rendszerű, tehát a felhasználóknak reagálniuk kell a spamre annak érdekében, hogy ne kapjanak több ilyet. Az EU-ban ugyanakkor az egyéni felhasználóknak (és bizonyos tagállamokban a cégeknek is) engedélyezniük kell, hogy kereskedelmi e-mailt küldjenek számukra. Mivel azonban a spamek túlnyomó többsége az Egyesült Államokból származik, az "opt-out" rendszer hatálya alá esik.

Annak ellenére, hogy számos szakértő teljesen hatástalannak tartja a CAN-SPAM törvényeket, konkrét adatok utalnak arra, hogy maguk a spammerek igenis figyelembe veszik a jogszabályokat. Nemrégiben a New York Times Alan Ralskyval, a közismerten legelvetemültebb spammerrel készített interjút. Ebben Ralsky kijelentette, hogy a jövőben figyelembe veszi a vonatkozó új törvényeket, de nem áll le a nagytömegű e-mail kiküldésével, hanem a kiküldés módját hangolja össze a jogszabályokkal. Bár ez első ránézésre jó dolognak tűnik, rávilágít arra, hogy a szabályozás inkább legitimálja a spammelést annak megakadályozása helyett.

Nem sokkal azután, hogy megjelentek az új törvények, jónéhány nagyobb cég, például az AOL, az Earthlink, a Microsoft vagy a Yahoo! 6 eljárásban beperelte a 118 legismertebb spammert. Kérdéses azonban az eljárások kimenetele, hiszen komplett iparág szerveződött a spammelés köré, és a spammerek igen felkészültek mind technikailag, mind jogilag az új szabályozásból.

A spamek aránya ennek ellenére váratlanul csökkenni kezdett. Az AOL, a világ legnagyobb internet-szolgáltatója a törvény életbe lépése óta a spamek arányának 27 százalékos csökkenését regisztrálta. A MessageLabs is hasonló számokat jelentett. Számításaik szerint ha a tavalyi növekedési ütem folytatódott volna az idén is, mára a spamek aránya 80 százalék lenne, ezzel szemben mostanában átlagosan a világ e-mail forgalmának csak 53 százaléka spam. Ez köszönhető egyrészről a SPAM-szűrési technikák fejlődésének, másrészt annak, hogy a spammereknek fel kell készülniük az új jogszabályokra.

Nemes Dániel, a MessageLabset hazánkban képviselő filter:max stratégiai igazgatója elmondta, hazánkban a mérések szerint egyelőre dinamikusan növekszik a spamek aránya. "A világon mindenhol megfigyelhető a trendek kiegyenlítődése, a spamekkel kevésbé ellátott területeken agresszív növekedés, máshol enyhe csökkenés figyelhető meg. Ráadásul a magyar spamek terjedésével a magyar nyelvre nem felkészített spam-szűrők sokat hibáznak" -- mondta Nemes.

A spamek tekintetében a jogi szabályozás tehát valamelyest érezteti a hatását, azonban látszik, hogy sem az USA-beli CAN-SPAM Act, sem az EU direktívája nem hozott önmagában megoldást, továbbra is szükség van egyrészt a technikai védekezésre, másrészt a felhasználók óvatosságára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról