Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 14. 09:16

Látványosan növekedő, az előrejelzéseknek megfelelő eredményekről számolt be a Dell

Kevin Rollins
Kevin Rollins
A Dell csütörtökön az elemzői várakozásoknak megfelelő negyedéves eredményekről számolt be. A vállalat 21 százalékkal növelte forgalmát, ez elsősorban az Egyesült Államokon kívüli eladások fellendülésének köszönhető.

A világ legnagyobb PC-gyártója az április 30-án véget ért negyedévben 11,5 milliárd dollár forgalom mellett 731 millió dollár, azaz részvényenként 28 cent nettó nyereséget ért el. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 11,4 milliárd dollár forgalomra és részvényenkénti 28 centes eredményre számítotak. A Dell egy évvel korábban 9,5 milliárd dollár bevételről és 598 millió dollár, azaz részbényenként 23 cent profitról számolt be.

A vállalat vezetői az eredmények kapcsoán kiemelték, hogy a Dell sorozatban hetedik negyedéve növelte forgalmát 20 százaléknál nagyobb mértékben. Kevin Rollins elnök várakozásai szerint a cég a jövőben is hasonlóan jó teljesítményt tud felmutatni. "A stratégiánk az első negyedévben is ugyanolyan jónak bizonyult, mint az elmúlt években. Az idő múlásával fenn szeretnénk tartani a piaci változások gyors követéséhez szükséges rugalmasságot és el akarjuk érni kitűzött pénzügyi céljainkat" -- mondta Rollins.

A kitűnő első negyedéves eredmények mögött az eladott termékek számának lendületes növekedése áll, a Dell 25 százalékkal több terméket szállított le, mint a tavalyi év azonos időszakában. A legnagyobb növekedés a Távol-Keleten és Japánban volt tapasztalható, itt az eladások 38 százalékkal ugrottak meg, az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika) pedig 37 százalékos emelkedést ért el a Dell. Az egyesült államokbeli eladások 18 százalékkal nőttek.

A Dell rekordsebességgel növekedik a nyomtatók amerikai piacán, a vállalat a tintasugaras nyomtatók szegmensében több mint 10, az all-in-one nyomtatók szegmensében majdnem 10 százalékos részesedéssel rendelkezik. Kevin Rollins elmondta, hogy a Dell hamarosan az egész világon forgalmazni fogja nyomtatóit, beleértve Japánt és Kínát is.

A jelenleg is tartó második negyedévre a Dell a tavalyi második negyedévhez képest 24 százalékos növekedést vár a leszállított termékek számát tekintve. A cég 11,7 milliárd dolláros bevételre és 29 centes részvényenkénti eredményre számít, ez a tavalyi adatokkal összevetve 20, illetve 21 százalékos növekedést jelentene.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról