Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 13. 13:15

Gyártástechnológiai problémákkal küszködik az IBM

Javul a kihozatal az IBM East Fishkill-i félvezetőgyártó üzemében, azonban még mindig nem érte el a kívánt szintet -- közölte a Nagy Kék tegnap. John Kelly, a vállalat egyik alelnöke egy elemzői konferencián elmondta, hogy a 200 milliméteres wafereket feldolgozó gyártósorok kihozatala megfelelő, azonban a 300 milliméteres gyártósorok még nem érték el a kitűzött célt.

Javul a kihozatal az IBM East Fishkill-i félvezetőgyártó üzemében, azonban még mindig nem érte el a kívánt szintet -- közölte a Nagy Kék tegnap. John Kelly, a vállalat egyik alelnöke egy elemzői konferencián elmondta, hogy a 200 milliméteres wafereket feldolgozó gyártósorok kihozatala megfelelő, azonban a 300 milliméteres gyártósorok "még nem érték el a kitűzött célt".

Az IBM első negyedéves eredményeinek közzétételekor bejelentette, hogy a félvezetőgyár vártnál alacsonyabb kihozatala érzékenyen érintette a chipgyártó részleget is magában foglaló Systems and Technology Group divízió üzleti eredményeit. A chipgyártó részleg az első negyedévben 150 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Az Apple negyedéves elemzői konferenciáján az IBM-et okolta azért, mert az Xserve G5 szerverekbe szánt processzorok szállítása jelentős késedelmet szenvedett. Az Apple eredetileg februárban dobta volna piacra Xserve G5 számítógépeit, azonban a processzorok hiánya miatt a premiert március végére kellett halasztani. A vállalat szerint az Xserve G5 szerverek továbbra is csak korlátozott számban érhetők el.

Kelly közölte, hogy az IBM keményen dolgozik azért, hogy minden megrendelést időben ki tudjon elégíteni. A vezető szerint negyedévről negyedévre javulni fog a kihozatal. Emlékezetes, hogy az Apple a Power Mac G5 számítógépek bejelentésekor közölte, hogy egy éven belül 3 GHz-es processzorokkal szerelt konfigurációkat szállít. Kelly nem árulta el, hogy az IBM-nél felmerült gyártástechnológiai problémák hatással lesznek-e az Apple ezen tervére. A Power Mac G5 számítógépek leggyorsabb változatai jelenleg 2 GHz-es IBM PowerPC 970 processzort tartalmaznak.

A konferencán szó esett még azokról a problémákról, amelyekkel a félvezetőipar egészének szembe kell néznie. Az IBM vezetői szerint a csíkszélesség csökkentése önmagában már nem hoz kielégítő eredményt, a vállalatoknak újabb és újabb technológiákat kell bevetnie annak érdekében, hogy növelhessék az alkatrészek teljesítményét.

"Ez rendkívüli kihívás, mivel az új fejlesztések bevezetése akár 5-10 évig is tarthat" -- mondta Bernie Meyerson, az IBM félvezetőgyártó részlegének műszaki igazgatója. Meyerson szerint az IBM kezében elegendő újítás van ahhoz, hogy az elkövetkező időkben is növelhesse a félvezetők teljesítményét. "Még közel sem értünk az út végére" -- fogalmazott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról