Szerző: Bizó Dániel

2004. május 12. 16:21

Továbbra is támadja a Lindowst a Microsoft

[HWSW/Lindows] A Microsoft annak ellenére is tovább folytatja jogi hadviselését a Linux-disztribúciót forgalmazó amerikai Lindows ellen, hogy az idén április 13-tól Linspire néven forgalmazza eredetileg Lindowsként megismert operációs rendszerét. Az ügy további furcsasága, hogy a szoftveróriás Hollandiában nyújtotta be újabb keresetét, ahol a Lindows már egy termékét sem forgalmazza. A Microsoft most arra kéri a holland bíróságot, hogy míg a Lindows nem teszi a Benelux államokból elérhetetlenné oldalát, addig naponta 100 000 eurós bírságot szabjon ki a cégre.

A cég elnök-vezérigazgatója, Michael Robertson egy korábbi interjú során elmondta, hogy a döntés a Microsoft összesen nyolc országban indított jogi támadásának következménye. A Lindows, kis cég lévén, nem képes finanszírozni a jogi védelem költségeit, ezért globális működésének biztosításához muszáj kerülnie az állandó pereskedést. Az Egyesült Államokban a bíróság már korábban elutasította a Microsoft azon kérelmét, hogy tagadja meg a Lindows megnevezés használati jogát, mivel az sérti a cég Windows márkanévhez fűződő jogait és megtéveszti a vásárlókat.

A perek kimenetele más országokban is vegyes képet mutat. Míg a francia bíróság ítéletében elutasította a Microsoft kerestét, addig Hollandiában betiltották a termék Lindows néven való forgalmazását. A Lindows azért változtatta meg a szoftver nevét az összes piacon, hogy egyszerűsítse a PC-gyártók és a szoftver-disztribútorok dolgát, így azoknak nem kell két nevet fejben tartaniuk. Amint az ismert, a vállalat az Egyesült Államokban továbbra is használhatná a LindowsOS nevet. A Microsoft akkor üdvözölte a Lindows névváltoztatását.

"A Microsoft tovább folytatja megfélemlítő taktikáját, mely az elmúlt 20 év során eltörölte a versenyt és több kontinensen is elítélést váltott ki" -- jegyezte meg Robertson, majd hozzátette, ez a legutóbbi lépés jól példázza, a Microsoft nem hogy megváltozott volna, de továbbra is a világ egyik legrosszabb, legkárosabb vállalatának bizonyul, amely mindent megtesz a monopol-profitját veszélyeztető versenytársak összezúzására.

A Lindows egy ideje már összes, bármilyen néven forgalmazott termékének holland értékesítését felfüggesztette. "Akkor a Microsoft azzal érvelt, hogy megtévesztjük a fogyasztókat, bár sohasem mutattak akár egyet is, aki elismerte volna, hogy megtévesztették. A Microsoft most azt a képtelen állásponra helyezkedett, hogy a linspire.com egyes oldalain látható apró betűs, az Egyesült Államokban megkövetelt szerzői jogi megjegyzés [melyben szerepel a cég neve, a Lindows], megtéveszti [a holland] vásárlókat" -- fűzte hozzá Robertson.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról