Szerző: Bizó Dániel

2004. április 26. 15:30

Windowsos alkalmazások Linuxon való futtatását teszi lehetővé Dávid

[Dow Jones/Yahoo! News/LinuxInsider] Egy fülöp-szigeteki induló vállalkozás, a SpecOps Labs múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy windowsos alkalmazások Linux operációs rendszereken való futtatását lehetővé tévő szoftveren dolgozik. A fejlesztési projekt stílusosan a David fedőnevet kapta, és megalkotói nemes egyszerűséggel az operációs rendszerek Szent Gráljának kiáltották ki.

[Dow Jones/Yahoo! News/LinuxInsider] Egy fülöp-szigeteki induló vállalkozás, a SpecOps Labs múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy windowsos alkalmazások Linux operációs rendszereken való futtatását lehetővé tévő szoftveren dolgozik. A fejlesztési projekt stílusosan a David fedőnevet kapta, és megalkotói nemes egyszerűséggel az operációs rendszerek Szent Gráljának kiáltották ki.

Peter Valdes, a cég technológiai vezérigazgatójának elmondása szerint a szoftver telepítése után olyan, mintha Windows operációs rendszer lenne a gépünkön. A köztesszoftverként funkcionáló David a Windows futtatási környezetét hozza létre Linuxon, így elméletileg bármely Windowsra írt alkalmazás egyszerűen és megfelelő sebességgel telepíthetővé és futtathatóvá válik. Az ígéretek szerint a David teljesítményvesztés és hiba nélkül lesz képes futtatni a windowsos kódot.

Fredrick Lewis, a SpecOps Labs elnök-vezérigazgatója szerint a David el fogja szakítani az iparág Windowshoz kapcsolódó kötelékeit és örökre megváltoztatja a számítástechnikát. A várhatóan az idei év végén forgalomba kerülő szoftverhez nagy reményeket fűz a vállalat. A kereskedelmi bemutatót követő első évben 1 millió, a másodikban 35, a harmadik év végére pedig már 90 millió dolláros forgalmat prognosztizáltak a vállalat képviselői. Elmondták továbbá, hogy a szoftver on-line, CD-n, DVD-n és előtelepítve is hozzáférhető lesz. Az első év során mintegy 30 ezer példány eladását várják.

Egyes források tudni vélik, hogy a SpecOpsba az IBM közvetett vagy közvetlen módon befektetést eszközölt. A SpecOps Labs -- korábban a Softlabs nevet viselte -- az InterTel leányvállalata, mely az amerikai MCI Worldcom fülöp-szigeteki leányának végzett marketingtevékenységeket.

Felmérések és szakértői vélemények szerint a Linux-alapú operációs rendszerek terjedését leginkább a Windows rendszerekkel való kompatibilitási gondok akadályozzák. Mind vállalati, mind felhasználói területen hatalmas összegeket, rengeteg időt és tanulást fektettek a windowsos szoftverparkokba, így a Linux további terjedéséhez elengedhetetlen az áttérés pénz, idő és tanulásbeli költségeinek a minimalizálása. Egyre több és több jól, akár üzleti célra is használható szabad szoftver áll rendelkezésre, melyek sokszor kísértetiesen hasonlítanak windowsos társaikra, ezért jelenleg a dokumentumkezelési problémák képezik az egyik legnagyobb akadályt. Ígéretek szerint például a szabadon terjeszthető és használható OpenOffice szövegszerkesztő jövőre már mentes lesz a Microsoft Office dokumentumainak kezelésével kapcsolatos problémáktól. Pontosan nem lehet tudni, hogy mennyi PC-n futtatnak Linuxot, a szakértők 0,5 és 2 százalék közé teszik a részesedést.

A most napvilágra került David nem az egyetlen windowsos alkalmazások futtatását lehetővé tévő köztesszoftver. A texasi székhelyű NeTraverse Win4Lin terméke szintén hasonló elveken működik, ezenkívül az EMC által felvásárolt, emulálást végző VMWare termékekkel és a linuxos közösség által fejlesztett, szabadon hozzáférhető WINE-nal is megvalósítható a kompatibilitás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról