Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 23. 13:33

Emelkedett az SAP új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétele

Henning Kagermann
Henning Kagermann
Közel három év után először emelkedett az SAP AG új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétele. A tegnap közzétett első negyedéves eredmények tanúsága szerint a vállalat amerikai forgalma növekedett, európai és ázsiai bevételei azonban visszaestek.

Az SAP első negyedéves forgalma 2,4 százalékkal 1,56 milliárd euróra növekedett, az új szoftverlicencek értékesítéséből származó forgalom 5,1 százalékkal 370 millió euróra nőtt. Az emelkedés ellenére a SAP forgalma csalódást okozott, a Dow Jones által megkérdezett elemzők 1,61 milliárd eurós összbevételre és 385,8 millió eurós szoftverlicenc-bevételre számítottak. Az amerikai eladások 45 százalékkal emelkedtek, változatlan dollár-árfolyamon számolva pedig 65 százalékkal ugrottak meg. A cég saját becslése szerint az üzleti szoftverek amerikai piacán részesedése 25 százalékról 34 százalékra emelkedett.

"Az amerikai részlegünk ismét kiváló negyedévet zárt, ami a kitűnő értékesítési tevékenységünket bizonyítja" -- mondta Henning Kagermann elnök-vezérigazgató. A többi régióban azonban csökkentek az SAP eladásai, elsősorban az európai forgalom okozott csalódást. A vállalat vezetői szerint ennek oka, hogy az öreg kontinensen még nem indult meg a gazdasági fellendülés, amelynek a jelei az Egyesült Államokban már egyre erőteljesebben jelentkeznek. Európában az új szoftverlicenc-eladások 4 százalékkal csökkentek, Ázsiában pedig 22 százalékkal estek vissza. Utóbbi legfőbb oka, hogy Japánban 37 százalékkal csökkentek a SAP szoftver-eladásai.

Az SAP első negyedéves nettó nyeresége 23 százalékkal 229 millió euróra emelkedett, amely hellyel-közzel megfelel a Dow Jones által megkérdezett elemzők 220,5 millió eurós várakozásának. A vállalat közölte, hogy a hagyományosan gyenge első negyedévben az üzemi nyereséghányada 1,8 százalékponttal 21,4 százalékra növekedett. A cég megerősítette azon célkitűzését, amely szerint az idei évben 1 százalékponttal növeli pro forma üzemi nyereséghányadát.

A cég közölte, hogy az idén a szoftverlicenc-eladás 10 százalékos bővülésére számít. Tavaly az SAP 2,7 milliárd euró értékben adott el új szoftvereket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról