:

Szerző: Ady Krisztián

2004. április 19. 18:45

Politikai üzenetet tartalmaz a rohamosan terjedő magyar nyelvű Zafi.A féreg

A Zafi.A vírusról már korábbi hírünkben már beszámoltunk, azonban a 2F 2000 Kft. szerint a vírus elemzését követően meglepő politikai üzenetre derült fény. A féreg képeslapnak álcázza magát, a levélben található link azonban nem működik, a csatolt fájl megnyitásával a vírus aktivizálódik. A vírus Magyarországon szokatlanul gyorsan terjed, ami főként magyar nyelvének köszönhető.

A Zafi.A vírusról már korábbi hírünkben már beszámoltunk, azonban a 2F 2000 Kft. szerint a vírus elemzését követően meglepő politikai üzenetre derült fény. A féreg képeslapnak álcázza magát, a levélben található link azonban nem működik, a csatolt fájl megnyitásával a vírus aktivizálódik. A vírus Magyarországon szokatlanul gyorsan terjed, ami főként magyar nyelvének köszönhető.

Egyedülálló azonban, hogy a féreg politikai üzenetet tartalmaz. A Zafi.A féreg csak április hónapban működőképes, május elsején -- Magyarország EU csatlakozásának napján -- egy erősen politikai jellegű üzenet megjelenítése után befejezi működését. A "hibaüzenet" a következő szöveget tartalmazza:

"Emberek! Magyarok szazezrei, millioi elnek naprol - napra, halnak ehen - szomjan, s szegenysegben hazankban! Mikozben jonehany felso parlamenti gazember millios vagyonokra tesz szert, mitsem torodve velunk. Latszat emberek iranyitanak, kik emelik fizetesunk, s ketszer annyi adot vonnak le, kik igazsagszolgaltatasrol regelnek, mikor a bunozoket es a novekvo agressziot vedik torvenyeikkel, kik inkabb Forma1-re pocsekoljak a penzt, mialatt hajlektalanok halnak meg naponta utcainkon, s korhazi betegek szenvednek szukseges muszerek nelkul. Hogy - hogy nem latja ezt senki. Miert nincs egy igaz magyar, ki vegre mar nem sajat erdekeit, hanem az orszag súlyos problemait helyezne eloterbe!!! Nem eleg akarni, s beszelni, meg szonoklatni a szepet,s jot, tenni-tenni-tenni kell, egyarant mindenkinek - mindenkiert!"

Dávid András a vírus szakértő 2F 2000 Kft. kereskedelmi igazgatója elmondta: "Magyarországon először fordul elő, hogy politikai tartalmú vírus terjed a számítógépes rendszerekben, a nemzetközi vírustörténelemben azonban mégsem ír új fejezetet a Zafi.A vírus, hiszen a vírusírók szerte a világon, számtalan esetben írtak már vírusokat politikai döntések ellen vagy miatt. Ez is jól bizonyítja, hogy a számítógépes bűnözésnek újabb és újabb formái jelennek meg, amellyel szemben hatékonyan csak egy összehangolt informatikai rendszer képes felvenni a küzdelmet."

Mikko Hypponnen az F-Secure nemzetközi anti-vírus szoftvercég kutatási részlegének vezetője elmondta, az F-Secure már elkészített egy ingyenesen letölthető vírus eltávolító programot, amely a már megfertőzött gépeket is megtisztítja. A program jelenleg tesztelés alatt áll, várhatóan április 19-én este már letölthető lesz az F-Secure site-járól vagy a VírusHíradó oldaláról.

Mikko Hypponen az alábbi kiragadott nemzetközi példákat említi a magyar vírus kapcsán: A BLOODY nevű vírus, amely kb. 10 évvel ezelőtt a Tiananmen téri vérengzések után íródott, és minden évben az évfordulón aktivizálódott. Világszerte terjedt, de ez ma már nem jelent veszélyt. A MAWANELLA nevű vírus, amelyet a Sri Lanka/India közötti vérengzések ellenzői indítottak útjára. Ez a vírus egy hasonló hibaüzenetet generált, egy égő ház karakterekből kirakott képével és a következő szöveggel: "Mawanella egy sri lankai muszlim falu, ahol 2 mecset és 100 üzlet égett le egy brutális vérengzés miatt. Én gyűlölöm az ilyen incidenseket, és Te? Tönkretehetném a számítógépedet, de nem teszem. Mert Én egy békeszerető polgár vagyok."

1996-ban, amikor Franciaország megkezdte a nukleáris teszteket, egy NUCLEAR nevű vírus született, amely Word dokumentumokban átírt szövegrészeket. Egy csupán Finnországban elterjedt vírus volt az ECOTERROR, amely egy új atomerőmű építése elleni tiltakozás nyomán íródott, és úgy működött, hogy tönkretette a merevlemezt, miközben meg is küldte hibaüzenetben, hogy azért ment tönkre, mert "atomenergiával működik".

A palesztinok és az izraeliek között a mai napig kölcsönösen folynak vírustámadások, amelyek kormányzati weblapok ellen irányulnak, és elsősorban diákok írják őket.

a címlapról