Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 19. 09:37

Rekodszintű forgalomról és nyereségről számolt be a Samsung

[CNET] Rekordszintű negyedéves bevételről és nyereségről számolt be pénteken a Samsung. A vállalat félvezetői, mobiltelefonjai és lapos kijelzői egyaránt rendkívül kelendőek voltak. A cég a jelenlegi negyedévre is kiváló eredményeket vár.

[CNET] Rekordszintű negyedéves bevételről és nyereségről számolt be pénteken a Samsung. A vállalat félvezetői, mobiltelefonjai és lapos kijelzői egyaránt rendkívül kelendőek voltak. A cég a jelenlegi negyedévre is kiváló eredményeket vár.

A március 31-én véget ért negyedévben a Samsung forgalma 50,2 százalékkal 12,4 milliárd dollárra nőtt, nyeresége 2,72 milliárd amerikai dollár volt, ami jelentősen magasabb a tavalyi első negyedévben elért 976 millió dollárnál, illetve az elemzők által várt 2,6 milliárd dollárnál. A cég közölte, hogy a második negyedévben is jó eredményekre számít. A Reuters Research által megkérdezett szakértők az idei pénzügyi évben a tavalyinál kétszer nagyobb, 10 milliárd dolláros nyereséget várnak a Samsungtól.

Noha a memóriachipek és a mobiltelefonok piacán a kilátások rendkívül kecsegtetőek, a lapos kijelzők ára az év további részében valószínűleg csökkenni fog -- mutatnak rá elemzők. "A nettó nyereség kitűnő és a második negyedéves nyereség még ennél is jobb lehet" -- mondta Sohn Dong-shik, a Mirae Asset Investment and Management ügyvezető igazgatója. "A második féléves eredményekkel azonban óvatosnak kell lennünk, mert a DRAM-ok és az LCD-k ára csökkenésnek indulhat." Az első negyedévben a kereslet rendkívüli erősödése a és a szűkös gyártókapacitás miatt a DRAM chipek ára meredeken emelkedett.

A Samsung az első negyedévben 20,1 millió mobiltelefont értékesített, a második negyedévben további növekedést vár a cég. A vállalatnak elsősorban a beépített kamerával rendelkező készülékei voltak népszerűek a piacon. A Samsung saját becslése szerint a mobiltelefon-piacon a részesedése 14 százalék körül lehet, a tavalyi első negyedévben a piac 10,5 százalékát birtokolta. A koreai vállalat korábban arra számított, hogy az idén 65 millió mobiltelefont értékesít, azonban ez a becslés túl konzervatívnak bizonyult és a későbbiekben minden bizonnyal módosításra kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról