:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 16. 12:26

Csökkent a Nokia negyedéves forgalma

Jorma Ollila
Jorma Ollila
A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia nyilvánosságra hozta első pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat csökkenő forgalomról volt kénytelen beszámolni, a mobiltelefon-eladások 15 százalékkal estek vissza.

Az első negyedévben a Nokia 6,6 milliárd euró forgalmat ért el, ami a megelőző év azonos időszakához képest 2 százalékos csökkenést jelent, változatlan árfolyamokat figyelembe véve azonban a cég 7 százalékos növekedést könyvelhetett volna el. Az üzemi eredmény 1,4 milliárd euróról 1,1 milliárd euróra esett vissza, az üzemi nyereséghányad 20,2 százalékról 17,2 százalékra csökkent. A részvényenkénti eredmény 17 eurocentet tett ki.

A mobiltelefonok értékesítéséből származó bevétel 15 százalékkal 4,3 milliárd euróra csökkent, a mobiltelefonos részleg üzemi eredménye 1,4 milliárd euróról 1,1 milliárd euróra esett vissza. A cég által eladott mobiltelefonok száma 19 százalékkal 44,7 millió darabra nőtt, miközben a globális piac 29 százalékkal bővült. A cég piaci részesedése a saját becslések szerint 35 százalék volt.

Jorma Ollila, a Nokia elnök-vezérigazgatója elégedetten nyilatkozott a mobiltelefon-piac növekedéséről és az éves kilátásokról, azonban elismerte, hogy vállalatának teljesítménye csalódást okozott. A cég a piaci növekedésnél kisebb ütemben növelte az eladott mobiltelefonok számát, ami a piaci részesedés csökkenéséhez vezetett. Ollila azonban hangsúlyozta, hogy a Nokia célja továbbra is a 40 százalékos piaci részesedés megszerzése.

"Nem vagyunk elégedettek az első negyedéves forgalmi adatokkal. A fejlődéshez további erőfeszítések és kemény munka szükségesek, azonban biztos vagyok benne, hogy a Nokia csapata minden piaci szegmensben ki tudja elégíteni a vásárlói igényeket és erősíteni tudja a termékpalettánkat" -- mondta az elnök-vezérigazgató.

Ollila kiemelte azt az örvendetes hírt, hogy a mobiltelefonos hálózati berendezéseket gyártó Nokia Networks bevétele 16 százalékkal 1,4 milliárd euróra emelkedett, az üzemi nyereséghányad pedig 7 százalékról 12,9 százalékra nőtt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.