Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 15. 13:08

Linspire néven lesz kapható a LindowsOS

Michael Robertson
Michael Robertson
A Lindows szerdán bejelentette, hogy Linux-alapú asztali operációs rendszerét a továbbiakban Linspire néven értékesíti. Amint az ismert, a Microsoft védjegybitorlásra hivatkozva számos európai országban beperelte a Lindowst, egyes országokban be is tiltották a LindowsOS szoftver forgalmazását.

Michael Robertson, a cég elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a vállalat neve továbbra is Lindows marad, azonban a www.lindows.com címen található weboldalt bezárja a cég. A Linspire szoftverről a továbiakban a www.linspire.com címen találhatnak információkat az érdeklődők, a vállalattal kapcsolatos hírek pedig a www.lindowsinc.com oldalon olvashatók.

Robertson egy április eleji interjúban hangott adott azon reményének, mely szerint a jövőben újból használhatják majd a Lindows márkanevet. A kedvező, jogerős bírósági ítélet azonban a jogi procedúrák és a Microsoft halogató taktikája következtében legkorábban körülbelül 2 év múlva lehet esedékes. A Lindows név használata mellett a cég szeretné elérni, hogy a "windowst" ne lehessen bejegyzett védjegyként alkalmazni, ahogyan sok más, általános szót sem.

Robertson állítása szerint az új név kiválasztása és az átállás nem kevés nehézséget fog okozni, rengeteg időt és pénzt emésztve fel. A megfelelő termékfejlesztési tervvel és működéssel azonban nem összeegyeztethető az a fokú bizonytalanság, amit a Microsoft jogi offenzívája okoz, ezért ez a lépés bár kényszerű, de egyúttal elkerülhetetlenül szükséges és fontos is.

A Lindows azért változtatta meg a szoftver nevét az összes piacon, hogy egyszerűsítse a PC-gyártók és a szoftver-disztribútorok dolgát, így azoknak nem kell két nevet fejben tartaniuk. Amint az ismert, a vállalat az Egyesült Államokban továbbra is használhatná a LindowsOS nevet. A Microsoft üdvözölte a Lindows névváltoztatását, azonban még nem határozott arról, hogy megszüntesse-e a cég ellen indított jogi eljárást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról