:

Szerző: Bizó Dániel

2004. április 15. 12:12

A Texas Instruments is sikeres negyedévet tudhat maga mögött

Tom Engibous
Tom Engibous
A Texas Instruments (TI) -- tegnap közzétett első negyedéves eredményei felülmúlták az elemzők és befektetők előzetes várakozásait. A vállalat 2,93 milliárd dolláros forgalom mellett 474 millió dollár működési és 367 millió dollár adózás utáni eredményt ért el, részvényenként 21 centes nyereséggel.

Az előző, tavalyi negyedik negyedévhez képest 6, míg az előző évi első negyedévhez képest 34 százalékkal bővült a forgalom, köszönhetően főként a digitális kép- és jelfeldolgozó lapkák és a nagy teljesítményű analóg termékek iránti erős keresletnek. A bruttó profitráta 45 százalékra emelkedett a tavalyi 39,3 százalékról. A vezeték nélküli eszközökben felhasznált chipek forgalma a vállalat történetében a második legerősebb volt, a világpiaci kereslet első negyedév során szokásos visszaesése ellenére is. Az egész félvezető üzletág 38 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, melyből a vezeték nélküli termékek 35 százalékos, míg a nagy teljesítményű analóg eszközök 58 százalékos növekedéssel vették ki a részüket.

Tom Engibous, a TI elnök-vezérigazgatója, elnöke és az igazgatótanács elnöke szerint az eredmények bizonyítják a vállalat termékportfoliójának és ügyfeleinek szerteágazóságát. Elmondása alapján a növekedés motorja elsősorban a digitális fényfeldolgozó -- digital light processing, DLP -- és a nagy teljesítményű analóg termékek voltak. A vállalat DLP termékei egyre szélesebb körben terjednek el az üzleti kivetítők és HD-televíziók piacán. Hozzátette, hogy a vezeték nélküli termékek forgalmának növekedése éves szinten felülmúlja a piaci kereslet bővülésének ütemét, ami a vállalat növekvő jelenlétére utal a mobilkészülékek terén. A növekedés legfontosabb tényezője a cég OMAP processzora, mely segítségével multimédiás képességekkel ruházhatóak fel az okostelefonok és a harmadik generációs mobilok.

Várakozásai szerint 2004-ben erős év elé tekint a TI, növekvő megrendelésekkel, a termékfejlesztés és bemutatás lendületben maradásával. A kutatás-fejlesztésre fordított összeg növekedni fog, miközben újabb összeszerelési és tesztelési kapacitásokat építenek ki egy új, korszerű 90 nanométeres gyártási eljárás bevezetésével.

A következő negyedévre 3,08 és 3,32 milliárd dollár közötti forgalmat prognosztizál a TI, 23 és 26 cent közötti részvényenkénti nyereséggel. 2004 egészére 2,1 milliárdos kutatás-fejlesztési költségvetést, 1,3 milliárd dolláros tőkeberuházást és 1,5 milliárd dollárnyi értékcsökkenési leírást jelzett előre a vállalat, melyek mindegyike meghaladja az előzetes várakozásokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.