Szerző: roberto

2004. április 14. 10:43

Richard Stallman a szabad Java környezet mellett érvel

A szabad szoftverek mozgalmát a nyolcvanas években

A szabad szoftverek mozgalmát a nyolcvanas években elindító Richard M. Stallman hétfőn publikált, Szabad, mégis korlátozott: a Java csapdája című írásában a Sun által terjesztett, ingyenesen hozzáférhető, ám zárt forráskódú Java fejlesztői és futtatókörnyezetek ellen érvel. Az utóbbi hónapokban nagy nyilvánosságot kapott téma Scott McNealy-nek, a Sun elnök-vezérigazgatójának egy februári kijelentése nyomán került előtérbe.

Ahogy akkor McNealy fogalmazott: a Sun stratégiájának a nyílt forráskódú modell a társa. A kijelentésre másnap Eric S. Raymond, számos nyílt forráskódú szoftver szerzője, az Open Source Initiative elnöke reagált, és tiszteletben tartva a Sun eddigi hozzájárulásait a szabad szoftverek világához, felvetette a linuxos berkekben egyébként időről időre visszatérő ötletet: többszörözze meg a Sun a Java fejlesztők számát azzal, hogy nyílt forráskódúvá teszi a Java környezetet. Az IBM egy héttel később nyílt levélben ajánlotta fel segítségét egy olyan projekthez, amelyben a Java technológiáit nyílt forrású modellben fejlesztenék tovább. A Sun vezetőségének véleménye szerint azonban a lépés különféle Java-változatok elterjedéséhez vezetne, ami ellentétben áll a Sun kompatibilitásra törekvő stratégiájával.

Ilyen előzmények után aligha meglepő, hogy Richard M. Stallman így kezdi mondandóját: ”Ha a programunk szabad szoftver, az alapvetően etikus, ám létezik egy csapda, amire különösen ügyelnünk kell. Programunkat, amely önmagában szabad, korlátozhatják olyan nem szabad szoftverek, amelyektől a működése függ. Mivel a probléma manapság elsősorban a Java programokra áll, ezt a Java csapdájának hívjuk.”

Stallman hangsúlyozza, hogy a szabad szoftvereket bárki bármilyen céllal futtathatja, azok működése kiismerhető, tanulmányozható és módosítható, az ilyen szoftverek szabadon továbbadhatóak és fejleszthetőek. Amennyiben egy program működése nem szabad szoftverektől is függ (például a Sun Java futtatókörnyezettől), az a program "használhatatlan a szabad világban" -- írja Stallman, majd hozzáteszi: aki a szabad szoftverek világában szeretne Java nyelven alkalmazásokat írni, az használja a Sun megoldásához képest jelenleg még teljesnek ugyan nem nevezhető, de kizárólag szabad szoftverekre épülő megoldásokat, a GNU Compiler Collection Java fordítóját (GJC), amely gépi kódot és bájtkódot egyaránt képes generálni, valamint a legfontosabb Java könyvtárakat tartalmazó GNU Classpath-t, illetve segítsen ezek fejlesztésében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról