Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 14. 09:08

A jogi költségek miatt az Intel nyeresége elmaradt a várakozásoktól

Craig Barrett
Craig Barrett
Az Intel kedden este, a tőzsde zárása után tette közzé első negyedéves pénzügyi eredményeit. A vállalat forgalma az előrejelzéseknek megfelelően alakult, a nettó nyereség azonban az Intergraph által indított szabadalombitorlási per lezárásaként kifizetett összeg miatt némileg elmaradt a várakozásoktól

A március 27-én véget ért negyedévben az Intel 8,1 milliárd dollár bevétel mellett 1,7 milliárd dollár, azaz részvényenként 26 cent nettó nyereséget ért el. A Thompson First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 8,16 milliárd dollár forgalmat és részvényenként 27 centes nettó nyereséget vártak. Az Intel 8-8,2 milliárd dollár közötti bevételre számított. Egy évvel korábban az Intel 6,8 milliárd dollár bevételről és 915 millió dollár, azaz részvényenként 14 cent nyereségről számolt be.

Az Intergraph által indított szabadalombitorlási per lezárása 162 millió dollárral, azaz részvényenként 1,7 centtel csökkentette az Intel negydedéves nettó nyereségét. Az Intel és az Intergraph március 30-án állapodtak meg peren kívül, az egyezség értelmében az Intel 225 millió dollárt fizet az Intergraphnak. A fennmaradó 63 millió dollár megfizetése az elkövetkező 5 év során történik meg -- áll az Intel negyedéves pénzügyi jelentésében.

A jelentős egyszeri költség ellenére a vállalat kiváló negyedévet zárt. "Az Intel első negyedéves eredményei a bevétel és a nyereség egészséges növekedését mutatják, amely a világszerte javuló informatikai kiadásoknak köszönhető" -- mondta Craig Barrett elnök-vezérigazgató. "Felfuttattuk 90 nanométeres technológiánkat, számos új asztali processzort jelentettünk be és a második negyedév során első [90 nanométeres] mobil és szerver processzorainkkal tovább akarjuk növelni a leszállított termékek számát."

A remek első negyedéves eredmények elsősorban a processzorokat gyártó Intel Architecture Group kiváló teljesítményének köszönhetőek, a részleg bevétele egy év alatt 5,8 milliárd dollárról 7 milliárd dollárra emelkedett. Noha az értékesített processzorok száma az előző negyedévhez képest csökkent, az átlagos eladási ár emelkedett -- közölte az Intel.

Egyes PC-gyártók arra panaszkodnak, hogy a egyes Prescott magos Pentium 4 processzorok csak korlátozott példányszámban érhetőek el. A Dell és a HP a csúcskategóriás, 3,4 GHz-es változatot még nem vette fel a kínálatába annak ellenére, hogy az Intel ígérete szerint a lapkák az első negyedév végén piacra kerülnek. A chipgyártó vállalat bejelentette, hogy megkezdte a Dothan magra épülő Pentium M chipek szállítását, a piaci premier májusban esedékes.

Az Intel vezetői közölték, hogy a piac szezonalitása miatt rendszerint gyenge második negyedévre 7,6-8,2 milliárd dollár közötti bevételt várnak, vagyis az időszak akár még erősebb is lehet az első negyedévnél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.