Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 7. 12:27

Hamarosan azonos foglalatba illeszkedik az Intel Itanium és a Xeon

Az Intel megerősítette, hogy a jövőben közös platformra kívánja helyezni Itanium és Xeon processzorait, néhány év múlva a chipek lábkompatibilisek lehetnek. Célunk, hogy 2007-től az Itanium- és Xeon-alapú rendszerek azonos alkatrészeket tartalmazzanak -- mondta Scott McLaughlin, a cég szóvivője.

Az Intel megerősítette, hogy a jövőben közös platformra kívánja helyezni Itanium és Xeon processzorait, néhány év múlva a chipek lábkompatibilisek lehetnek. "Célunk, hogy 2007-től az Itanium- és Xeon-alapú rendszerek azonos alkatrészeket tartalmazzanak" -- mondta Scott McLaughlin, a cég szóvivője.

Az Intel először februárban hozta nyilvánosságra azon törekvését, amelynek keretén belül az Itanium-alapú rendszerek árát a Xeon-alapú rendszerekéhez közelítené. Ennek keretén belül, a költségek csökkentése érdekében a vállalat közös platformot vezet be, így mindkét processzorhoz azonos chipkészletek és alaplapok lesznek használhatók. Az IBM-nek jelenleg is van olyan chipkészlete (Enterprise X-Architecture), amely egyaránt támogatja a Xeon és Itanium lapkákat.

Ez a megközelítés elsősorban az egy- és kétprocesszoros Itanium-alapú rendszerek elterjedését segítheti elő, ugyanis a számítógépgyártók a Xeon esetében is használt, viszonylag olcsó alaplapokra építhetik a számítógépeket. A közös platform révén a Xeon processzorok a felsőbb kategóriás rendszerekben is elterjedhetnek. Az Itanium árának csökkentése kedvező hatással lehet a szoftvertámogatásra is, hiszen ha olcsóbbak lehetnek az Itanium-alapú szerverek, egyre több szoftverfejlesztő karolhatja fel azokat.

Egyes rendszerépítők szerint azonban a közös platform egyben kompromisszumokat is jelent, ezért rossz ötlet. "Az Itanium eleve a drágább, nagyobb teljesítményű gépekbe való, itt valószínűleg az összes alkatrészt az Itanium teljesítményéhez igazították" -- mondta Enrico Pesatori, a Penguin Computing elnöke. "Nem tűnik okos ötletnek" -- tette hozzá.

A tavaszi Intel Developer Forumon Mike Fister, az Intel Enterprise Group vezetője elmondta, hogy a vállalat már régóta tervezi, hogy teljesen felújítja az Itanium buszrendszerét. A cég csúcskategóriás processzora várhatóan az Alpha EV7-hez hasonló "glueless SMP" megvalósítást lehetővé tevő interprocesszor interfésszel rendelkezik majd. Fister megemlítette, hogy hasonló fejlesztés várható a Xeon esetében is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról