Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 24. 16:09

Ipari kémkedéssel vádolja kínai vetélytársát a TSMC

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) újabb bizonyítékokkal állt elő abban a jogi eljárásban, amelyben ipari kémkedéssel vádolja vetélytársát, a kínai Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) vállalatot.

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) újabb bizonyítékokkal állt elő abban a jogi eljárásban, amelyben ipari kémkedéssel vádolja vetélytársát, a kínai Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) vállalatot.

A TSMC állítása szerint az SMIC egyszerűen ellopta 0,18 mikronos csíkszélességű technológiáját és más gyártási eljárásait. A tajvani cég közölte, hogy kínai riválisa több mint 100 mérnökét csábította át, részvényopciókat és más juttatásokat ígérve. Az SMIC-hez igazolt mérnökök azonban "beszédesek voltak" és számos gyártási és más ipari titkot osztottak meg új munkaadójukkal -- állítja a TSMC. Az SMIC tagadja a vádakat.

Hétfőn a TSMC új dokumentumokat juttatott el az ügyben eljáró bíróságokhoz, amelyek tanúsága szerint a vállalat szemtanúkkal, valamint műszaki részletekkel tudja bizonyítani, hogy az SMIC visszaélt a megszerzett információkkal. A TSMC egyik volt alkalmazottja eskü alatt vallotta, hogy az SMIC 0,18 mikronos félvezetőgyártási eljárásának 90 százaléka a TSMC-től eltulajdonított információkra épül.

Más tanúk azt vallották, hogy az SMIC el akarta kendőzni a TSMC-től származó információk forrását és az eltulajdonított műszaki részleteket "BKM1" kódnéven emlegették, ami a "Best Known Method 1" rövidítése volt. Más vallomások szerint az SMIC-nél nyílt titok volt, hogy az eljárást a TSMC-ről másolták, a mérnökök egymás között be is ismerték, hogy a chipgyártási technológia a TSMC-től származik.

A TSMC által a bírósághoz eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint egy SMIC-vezető emailben szólította fel a TSMC akkori alkalmazottját, hogy szolgáltasson ki részleteket hat TSMC-eljárásról, illetve a felhasznált eszközökről. "Elnézést a hosszú listáért, de sok anyagra van szükségünk hogy elkezdhessünk egy új műveletet" -- áll a levélben.

A TSMC szerint az SMIC megkapta, amit kért. A félvezetőgyártó állítása szerint egy, a piacon kapható SMIC-alkatrész megvásárlása és vizsgálata után a vállalat hitelt érdemlően bizonyította, hogy a felhasznált gyártási eljárás a TSMC-től származik. A szóban forgó termék egy, a Broadcom által tervezett és az SMIC által gyártott áramkör.

"Ez a chip olyan elemeket tartalmaz, amelyek megdöbbentő hasonlóságot mutatnak a TSMC által gyártott termékekkel, ugyanakkor cseppet sem hasonlítanak a Chartered Semiconductor termékeihez, noha az SMIC kizárólag ezzel a céggel kötött a 0,18 mikronos eljárásra vonatkozó licencmegállapodást" -- állítja a TSMC.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról