Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 23. 15:14

Az Apple szállítja Xserve G5 rendszereit

Pár hetes késéssel ugyan, de az Apple Computer ma végre megkezdte Xserve G5 rendszereinek szállítását. Az 1U magas, rackbe építhető szervereket a vállalat elsősorban fürtözéses feladatokra ajánlja.

Pár hetes késéssel ugyan, de az Apple Computer ma végre megkezdte Xserve G5 rendszereinek szállítását. Az 1U magas, rackbe építhető szervereket a vállalat elsősorban fürtözéses feladatokra ajánlja.

"Az Xserve G5 nagyon népszerű lesz azok körében, akik nagy teljesítményt nyújtó 1U szerverre vágynak több ezer dollárral olcsóbban, mint amennyit a Dellnek, az IBM-nek vagy a Sunnak fizetnének" -- mondta Philip Schiller, az Apple marketing-igazgatója. "A két G5 processzorral, masszív háttértárakkal, hihetetlen I/O teljesítménnyel és az Apple Mac OS X Server szoftverrel az Xserve G5 kedvező áron kapható, egyszerűen menedzselhető és könnyen fürtözhető."

Az Apple emellett bejelentette "Workgroup Cluster for Bioinformatics" megoldását, amely egy kulcsrakészen kapható, egyszerűe üzemeltethető, nagy teljesítményű fürtözött rendszer tudományos kutatások elvégzésére. Az Apple ajánlatában szerepel az iNquiry szoftvercsomag is, amely mintegy 200, Xserve G5-re optimalizált biológiai alkalmazást tartalmaz. A vállalat állítása szerint a "Workgroup Cluster for Bioinformatics" rendkívül könnyen telepíthető és használható, akár a tudósok maguk is üzemeltethetik, nem szükséges külön informatikai támogatást igénybe venniük.

Az egy darab 2 GHz-es processzort tartalmazó Xserve G5 rendszerek azonnal elérhetők az Apple kínálatában, a kétprocesszoros szerverek áprilistól rendelhetők. Az Xserve G5 három különféle kiépítésben kapható. A legolcsóbb változatban egy processzor, 512 Mbyte memória és 80 Gbyte-os merevlemez található, az ára 2999 dollár. A két processzort és 1 Gbyte memóriát tartalmazó verzió 3999 dollárba kerül, a kifejezetten fürtözött rendszerekhez tervezett, kétprocesszoros, 512 Mbyte memóriával szerelt verzió szintén 2999 dollárért kapható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról