:

Szerző: Vörös Péter

2004. március 23. 16:17

A T-Mobile májusban indítja el harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatását

Európa második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója, a német T-Mobile májusban kezdi el a harmadik generációs (3G) mobiltelefonok értékesítését, a cég reményei szerint a hozzájuk kapcsolódó új szolgáltatás növeli a bevételeket. A T-Mobile az első európai óriásszolgáltató, amely 3G mobiltelefonokat dob piacra.

Európa második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója, a német T-Mobile májusban kezdi el a harmadik generációs (3G) mobiltelefonok értékesítését, a cég reményei szerint a hozzájuk kapcsolódó új szolgáltatás növeli a bevételeket. A T-Mobile az első európai óriásszolgáltató, amely 3G mobiltelefonokat dob piacra.

Rene Obermann, a cég elnök-vezérigazgatója a CeBIT-en közölte, hogy az indulás utáni hónapokban több tízezer 3G mobiltelefont és laptop kártyát terveznek eladni Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában. "Ötszámjegyű telefoneladásra számítunk ebben a három országban a bevezetés utáni első hónapokban. A szolgáltatás növelni fogja a bevételeinket. Célunk az, hogy az egy főre jutó havi adatforgalom meghaladja az 5 eurót Németországban." Összehasonlításként: a három országban évente összesen 20 millió mobiltelefont értékesít a T-Mobile.

A nyugat-európai mobiltelefon-szolgáltatók 123 milliárd dollárt költöttek 3G licencekre, bízva abban, hogy a szolgáltatás jelentős bevételnövekedést eredményez, többek között a zene- és videoszolgáltatásoknak köszönhetően. Azonban különböző technikai gondok miatt a 3G bevezetése az eredeti tervekhez képest éveket késlekedett. A Vodafone Group Plc, Európa legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója csütörtökön közölte, hogy a 3G mobiltelefonok még mindig túl nagyok és megbízhatatlanok, az akkumulátoridők túl rövidek, így túl korai lenne bevezetni őket a piacra.

Az Európa legnagyobb távközlési szolgáltatója, a Deutsche Telekom kezében lévő T-Mobile egy sor új szolgáltatást (köztük a 3G-t) vezet be a "T-Mobile Multimedia" illetve "TM3" név alatt. A vállalat ugyanakkor nem szeretné, ha a TM3 nevet a 3G szolgáltatás szinonimájaként használnák. "A TM3 több mint a 3G" -- mondta Obermann. "Az ügyfeleinkkel való kommunikációban szeretnénk elkerülni az olyan szakkifejezéseket, mint a 3G, a GPRS, a WAP és a GSM, ehelyett mindent a TM3 kifejezésben szeretnénk összegezni."

A T-Mobile májusban 3G laptop kártyákat is piacra fog dobni, ezeket főként a vállalati felhasználóknak szánják. A 3G mobiltelefonokat a Nokia, a Motorola és a Samsung fogja szállítani. Obermann elmondta, hogy a cég hálózata ki fog terjedni a Wi-Fi-re is. "Egyedülálló az a lépésünk, hogy integrálni fogjuk mindezeket a szolgáltatásokat."

A KPN tulajdonában lévő E-Plus, Németország harmadik legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója és a negyedik helyen álló O2 Germany, az mmO2 leányvállalata múlt szerdán jelentették be, hogy hamarosan olyan 3G bővítőkártyákat fognak kínálni laptopokhoz, amelyekkel akár 384 kbps-os sebességgel lehet internetezni.

Az E-Plus nyáron, míg az O2 Germany a második negyedévben kezdi meg az első 3G mobiltelefonok értékesítését. A Vodafone a tervek szerint egy vagy két típusú 3G mobiltelefont dob piacra az év első felében, az év második felében már sokkal szélesebb lesz a kapható modellek száma.

Amint arról beszámoltunk, a Matáv nemrég döntött arról, hogy a Westel felveszi a T-Mobile nevet, így a társaság hivatalos neve 2004. május elejétől T-Mobile Magyarország Távközlési Rt. lesz. Ennek ellenére a T-Mobile Magyarország tulajdonosa továbbra is a Matáv marad. A Westel azt reméli, hogy javul majd az ügyfélbázis összetétele és csökken a lemorzsolódás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.