:

Szerző: Vörös Péter

2004. március 22. 17:14

A TSMC alacsony tőkeberuházásra számít 2005-ben

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) közölte, hogy jövőre várhatóan felével, 1-2 milliárd dollár közé csökken a tőkeberuházások összege, mivel a cég attól tart, hogy a Kínában jelenleg folyó gyárépítkezések túlkapacitáshoz vezethetnek.

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) közölte, hogy jövőre várhatóan felével, 1-2 milliárd dollár közé csökken a tőkeberuházások összege, mivel a cég attól tart, hogy a Kínában jelenleg folyó gyárépítkezések túlkapacitáshoz vezethetnek.

Az előrejelzés Morris Chang, a cég elnökének azon becslésén alapul, miszerint a globális félvezetőipar növekedése az idei 26 százalékról 10 százalékra esik vissza 2005-ben. "Mivel a következő éves piaci körülmények tisztázatlanok, a most közzétett adatok csak feltételezéseken alapulnak" -- mondta Tzeng Jinn-haw szóvivő.

Chang korábban kijelentette, hogy a cégnek fel kell készülnie arra, hogy 2004 csúcsidőszak lesz az igen ciklikus félvezetőiparban. A vállalatvezető azt is elmondta, hogy aggódik a kínai riválisok, például a Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) gyors terjeszkedése miatt, ugyanis ez a közeljövőben túlkapacitáshoz vezethet.

A 20 százalékban a holland Philips Electronics NV kezében lévő TSMC a 2003-as 1,2 milliárd dollárról 2 milliárd dollárra növelte idei beruházási költségvetését, mivel sok új gyártósort kellett üzembe állítani a nagy mértékben megnőtt megrendelések teljesítéséhez.

A TSMC októberben jelentette be, hogy jelentősen emeli 2004-es költségvetését, a jó hír eredményeként akkor emelkedtek a félvezetőipari részvényárfolyamok, mivel a befektetők örömmel fogadták a szektor fellendülésével kapcsolatos megerősítést.

A TSMC és nagy riválisa, a szintén tajvani United Microelectronics Corp. (UMC) alig tud lépést tartani a -- többek között kamera-mobiltelefonokban használt -- csúcskategóriájú chipek iránti újjáéledő kereslettel, miután a termelőkapacitás alig emelkedett a félvezetőszektor 2001-ben elkezdődött nagy mértékű visszaesése alatt.

A UMC és leányvállalatai a tavalyi 729 millió dollárral szemben az idén 2,12 milliárd dolláros tőkeberuházásokkal számítanak. Áthidaló megoldásként a UMC februárban megvette a Silicon Integrated Systems nemrégiben önállósított félvezetőgyártó üzletágát. Az ügylet értéke 345,18 millió dollár körül volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.