:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 18. 16:01

Áprilisban érkezik az NVIDIA új grafikus processzora

Az Extremetech információi szerint az NVIDIA mégsem a CeBIT kiállításon, hanem egy San Franciscóban tartandó, önálló rendezvényen jelenti be NV40 kódnevű grafikus processzorát. A premier időpontja április 13. lesz. A céghez közeli források megerősítették, hogy az NV40 április közepén debütál.

Az Extremetech információi szerint az NVIDIA mégsem a CeBIT kiállításon, hanem egy San Franciscóban tartandó, önálló rendezvényen jelenti be NV40 kódnevű grafikus processzorát. A premier időpontja április 13. lesz. A céghez közeli források megerősítették, hogy az NV40 "április közepén" debütál.

Az eddig kiszivárgott és hivatalos forrásból természetesen meg nem erősített információk szerint az NVIDIA következő grafikus vezérlője a DirectX 9-ben debütált, 3.0-s verziószámú pixel- és vertex shadereket támogatja. Az új shaderek teljesítménye a cég mérései alapján nyolcszor nagyobb lesz, mint a GeForce FX 5950 Ultra chipben található megoldások.

A hírek szerint az NV40 nem csak teljesítményben, hanem multimédiás szolgáltatások tekintetében is szolgál újdonságokkal: az "NV4x generáció" kiváló minőségű videolejátszást nyújt majd, HDTV-kompatibilis lesz és PVR (személyi videorögzítő) funkciókat is támogat.

A beépített TV-enkóder mellett HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) képességgel és HDMI (High-Definition Multimedia Interface) csatlakozással is rendelkezhetnek majd az NV4x chipet tartalmazó videokártyák. Utóbbi csatlakozón keresztül digitális formában, minőségromlás nélkül továbbítható a számítógép képe nagyfelbontású HD-kivetítőre és LCD- vagy plazmakijelzőre.

A kiváló minőségű videolejátszást a beépített "motion adaptive" de-interlacing funkció, a javított skálázás, szűrés és de-blocking algoritmusok biztosítják majd. A HDTV-kimeneten 480-, 720- és 1080-soros progresszív képet is megjeleníthet a videoprocesszor.

A személyi videorögzítő alkalmazásokat nem csak hardveres MPEG-1, -2 és MPEG4 dekódolás, hanem Windows Media Video 9 dekódolás, valamint MPEG-1, -2, MPEG4 enkódolás, betömörítés is segítheti, tehermentesítve a számítógép processzorát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.