Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 18. 11:56

Továbbra is várni kell az új Xbox konzol hardver-konfigurációjára

Noha sokan arra számítottak, hogy a Microsoft a március végén San Joséban (California, USA) megrendezendő Game Developera Conference rendezvényen fellebbenti a fátylat a következő generációs Xbox hardveréről, a redmondi cég előadásain nem lesz szó az új konzolról. Nem jelentünk be hardver-platformot a GDC-n -- mondta a Microsoft képviselője.

Noha sokan arra számítottak, hogy a Microsoft a március végén San Joséban (California, USA) megrendezendő Game Developera Conference rendezvényen fellebbenti a fátylat a következő generációs Xbox hardveréről, a redmondi cég előadásain nem lesz szó az új konzolról. "Nem jelentünk be hardver-platformot a GDC-n" -- mondta a Microsoft képviselője.

A játékfejlesztők részére szervezett Game Developers Conference-en a Microsoft két nagyobb előadást is tart, azonban ezek kizárólag a "szoftverek és a játékfejlesztők kapcsolatával" foglalkoznak és nem lesz bennük szó az új Xbox specifikációiról. Egyesek azonban úgy vélik, a Microsoft mostani bejelentése csak figyelem-elterelés: a vállalat be fogja jelenteni az új Xbox hardverét, de ez nem a GDC-n, hanem egy különálló rendezvényen történik meg.

Egyelőre csupán körvonalakban ismerhető az új konzol hardver-konfigurációja: beszámolók szerint a redmondi cég következő generációs játékgépe négy, vagy akár több processzort is tartalmazhat. Amint az ismert, a vállalat nemrégiben jelentette be, hogy az Xbox következő generációjába az IBM szállítja a processzorokat. A következő generációs konzol előzetes fejlesztőkészlete kétprocesszoros Power Mac G5 konfigurációra épül.

Az új Xbox kapcsán kiszivárgott információk sorában a legnagyobb meglepetést az okozta, hogy a konzolból alapkiépítésben hiányozni fog a merevlemez. Az M-Systems még februárban jelentette be, hogy elnyerte a Microsoft megbízását és flash memória-alapú adattároló eszközt fejleszt a következő generációs Xbox konzolhoz. A cég vezérigazgatója nemrég úgy nyilatkozott, hogy az új Xboxban nem lesz merevlemez, csupán flash memória és egy optikai meghajtó.

A Microsoft minden bizonnyal azért szeretné elhagyni a merevlemezt az új Xboxból, mert az a készülék egyik legdrágább alkatrésze és jelentősen növeli a gyártási költségeket. Egyelőre nem világos, hogy a jelenleg kapható Xbox játékok merevlemez hiányában hogyan futhatnak az új konzolon, noha természetesen az sem biztos, hogy az új rendszer kompatibilis lesz-e a régivel.

Ami a grafikus rendszert illeti, bennfenntesek szerint "semmi forradalmi újdonság" nem várható, az ATI által fejlesztett videovezérlő azonban lényegesen nagyobb teljesítményt nyújt majd a ma kapható PC-s gyorsítóknál. Ez persze nem is csoda, hiszen az Xbox utóda várhatóan csak 2005-ben vagy 2006-ban debütál a piacon, így a kanadai cégnek még van ideje a fejlesztési munkálatokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról