Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 10. 14:53

A Banc of America elemzője aggodalmának adott hangot a Sun hosszú távú stratégiájával kapcsolatban

[Marketwatch] Kedden 7 százalékkal csökkent a Sun Microsystems részvényeinek árfolyama, miután a Banc of America Securities elemzője aggodalmának adott hangot a vállalat hosszú távú stratégiájával kapcsolatban és vételről semlegesre minősítette vissza a papírok besorolását.

[Marketwatch] Kedden 7 százalékkal csökkent a Sun Microsystems részvényeinek árfolyama, miután a Banc of America Securities elemzője aggodalmának adott hangot a vállalat hosszú távú stratégiájával kapcsolatban és vételről semlegesre minősítette vissza a papírok besorolását.

Keith Bachman januárban emelte fel a részvények besorolását vételre, miután úgy vélte, hogy az AMD-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodás ígéretes lehet. Most azonban az elemző ellentétes álláspontra helyezkedett. "Figyelembe véve a jelenlegi negyedév történéseit, azt gondoljuk, rosszul ítéltük meg a Sun hosszú távú terveit" -- írta jelentésében Bachman.

Bachman úgy véli, a Sun papírok árfolyama elsősorban a minősítés megváltoztatása miatt kezdett emelkedni, nincs mögötte valódi gazdasági teljesítmény. A szakértő úgy látja, hogy a Sun jelenlegi negyedéve gyengén sikerül és amennyiben a cég nem tudja hozni az elvárt eredményeket, a részvényesek "megbüntetik" a vállalatot.

Bachman korábban úgy vélte, a Sun már elérte a mélypontot és végre ismét növelni tudja forgalmát és piaci részesedését. A jelenlegi negyedévben mutatott gyenge teljesítményt figyelembe véve azonban az elemző már nem látja megalapozottnak azon előrejelzést, amelyek szerint a Sun növelheti részesedését a UNIX-szerverek, a tárolóeszközök és a linuxos szerverek piacán.

Bachman jelentésében kifejtette, hogy információi szerint a jelenlegi negyedévben mind a HP, mind az IBM, mind a Dell szerverei jól fogynak, a Sunnál azonban némi visszaesés tapasztalható. Az elemző emellett úgy látja, hogy bár az AMD-alapú Sun szerverek kedvező piaci fogadtatásra találnak, az alacsony árak és hasznonrések nem fogják ellensúlyozni a UNIX-szerverek értékesítéséből származó, folyamatosan csökkenő bevételt.

A Banc of America elemzője továbbá úgy véli, a Sun a megváltozott piaci helyzet ellenére sem racionalizálta megfelelően a költségstruktúráját és erre várhatóan a jövőben sem kerül majd sor, így a befektetőknek nem szabad jelentős változásokra számítani ezen a téren.

Bachman jelentésében mind pozitívumokat, mind negatívumokat megfogalmazott a Sun teljesítményével kapcsolatban. Előszöris -- írja -- a cég még lendületbe jöhet, hiszen a negyedév harmada még hátravan. Emellett bizakodásra adhat okot, hogy a cég a számára hagyományosan erős, júniusban záruló negyedik negyedévben kezdi meg új termékei szállítását. Bachman szerint azonban az új termékek iránti kereslet eleinte igen lanyha lesz.

Hosszú távon azonban valószínű, hogy a cég UNIX-piaci részesedése tovább csökken, mivel az Opteron-alapú szerverek elsősorban az olcsó UNIX-os gépeknek jelentenek majd konkurenciát -- véli Bachman.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról