Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 10. 11:47

Kitűnő eredményekkel zárták a februárt a legnagyobb szerződéses chipgyártók

Jelentősen növekedett a világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának februári forgalma.

Jelentősen növekedett a világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának februári forgalma.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) az év második hónapjában 18,3 milliárd tajvani dollár -- 552 millió amerikai dollár -- bevételt ért el, ami éves szinten 48,9 százalékos emelkedést jelent. Januárhoz képest a TSMC forgalma 4 százalékkal esett vissza, részben azért, mert a február rövidebb mint a január. A United Microelectronics Corp. (UMC) februári bevétele 8 milliárd tajvani dollár -- 241 millió amerikai dollár -- volt, ami januárhoz képest 3,2 százalékos csökkenés, éves szinten azonban 47,6 százalékos növekedés.

Az év első két hónapjában a TSMC forgalma meghaladta a 37 milliárd tajvani dollárt -- 1,13 amerikai dollárt --, ez 2003-hoz képest 47,4 százalékos fellendülés. A UMC januári és februári bevétele 16,3 milliárd tajvani dollár -- 490 millió amerikai dollár -- volt, ami tavalyhoz képest több mint 50 százalékos növekedés.

Az IC Insights piackutató vállalat előrejelzése szerint 2004-ben a szerződéses gyártók 43 százalékos bevételnövekedésre számíthatnak, ez messze meghaladja a félvezetőpiac egészére prognosztizált 27 százalékos növekedést. Az IC Insights úgy véli, hogy 2008-ig a szerződéses gyártók által előállított félvezetők forgalma éves átlagban 23 százalékkal növekszik, eközben a félvezetőpiac éves átlagos növekedése csupán 13 százalék lesz. 2003-ban a szerződéses piac 31 százalékkal nőtt, míg a félvezetőpiac 16 százalékkal emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról