Szerző: Budai Péter

2004. március 8. 10:34

Az SAP új termékeket mutat be

A vállalati és integrációs szoftvereket készítő SAP a hónap végére tervezi kiadni legújabb termékeit, amelyek kivétel nélkül az adatintegrációt helyezik az előtérbe. Ezzel az SAP is belép arra a piacra, amelyet jelenleg leginkább az IBM és a Microsoft határoz meg, és saját megoldást fog nyújtani a különféle, akár teljesen inkompatibilis szoftverek összekapcsolására.

A vállalati és integrációs szoftvereket készítő SAP a hónap végére tervezi kiadni legújabb termékeit, amelyek kivétel nélkül az adatintegrációt helyezik az előtérbe. Ezzel az SAP is belép arra a piacra, amelyet jelenleg leginkább az IBM és a Microsoft határoz meg, és saját megoldást fog nyújtani a különféle, akár teljesen inkompatibilis szoftverek összekapcsolására.

A német szoftvercég több mint egy évig fejlesztette új programcsomagját, mely a NetWeaver 2004 névre hallgat és március 31-én jelenkik meg -- tette közzé Shai Agassi, az SAP irányítótanácsának tagja. Hozzátette, hogy az SAP a Németországban március 18-án megrendezésre kerülő CeBit konferencián mutatja be részletesen új termékeinek képességeit.

A NetWeaver az új technikai alapja az SAP legnépszerűbb alkalmazásainak, melyeket világszerte a legnagyobb cégek használnak a gyártás, könyvelés, értékesítés, és az emberi erőforrások szervezésének egyszerűbbé tételéhez.

Egyes elemzők szerint az új architektúra összeütközést okozhat az SAP, az IBM és a Microsoft között, mivel majdnem ugyanazokat az integrációs megoldásokat nyújta az SAP, mint a jelenleg piacon megtalálható másik két szoftveróriás. Véleményük szerint a NetWeavert kimondottan az IBM WebSphere és a Microsoft BizTalk Server, valamint a kisebb gyártók hasonló termékeinek ellenfeléül szánják. Ugyancsak kihívást jelenthet a versenyképesség megtartása azoknak a tanácsadással foglalkozó vállalatoknak, akik első számú célnak a szoftverintegrációt tekintik, ilyen példuál az Accenture és az IBM Global Services üzletága.

Agassi nem ért egyet az elemzőkkel, az SAP nem akarja ellenfelévé tenni jelenlegi partnereit, akik jelentős segítséget nyújtanak rendszerei üzemeltetéséhez. A cég a hosszú múltra visszanyúló Accenture, IBM, és Microsoft kapcsolatokat sem kívánja új termékei miatt elvágni. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a NetWeaver valóban "komoly ellenfél a meglévő integrációs plarformok számára".

A helyzet enyhítése érdekében az SAP termékei kompatibilisek lesznek az IBM és a Microsoft saját technológiáival. Az is valószínűsíthető, hogy a termékek a már meglévő ügyfelek körében lesznek a legnépszerűbbek, így az új vásárlók megnyeréséért még mindig komoly verseny fog kialakulni a jelenlegi piaci résztvevők között.

A NetWeaver 2004 a már meglévő alkalmazások újraértelmezése, ami lehetővé teszi, hogy a cég különféle szoftverei egy szerveren fussanak. A korábbi verzióknál gondot okozott, hogy a programok eltérő technológiákat, szoftvereket és hardvereket igényeltek, s ez a legtöbb vásárlót el is riasztotta. Az SAP 2004-es portál-szoftvere, alkalmazásszervere, integrációs, adatelemző és munkafolyamat-szervező eszközei, valamint a mobil infrastruktúrája már szakít a korábbi verziók ezen problémáival.

Nem a SAP az egyetlen, aki az alkalmazások integrációjának támogatásával próbál terjeszkedni a piacon. A Siebel, az Oracle és a Microsoft is a WebServices (web-alapú szolgáltatások) modell segítségével készít rendszereket az üzleti alkalmazások összeépítésének könnyebbé tételéért. A Siebel megközelítése a Universal Application Network nevet kapta, ami más szoftvergyártók termékeit is magában foglalja.

A Microsoft a BizTalk Serverrel szerepel az integrációs piacon, míg az Oracle csak nemrégiben indította útnak a Customer Data Hub nevű rendszerét. Agassi véleménye szerint további 1-3 évnek kell eltelnie, mire a most debütáló rendszerek elnyerik végleges, hatékonyan használható formájukat, míg az azt követő 4-6 év alatt már mindennapossá válnak az érintett technológiák.

Jelenleg az SAP elsőszámú célja erre az évre új NetWeaver ügyfelek megnyerése, akik referenciaként szolgálhatnak további vásárlók megszerzéséhez -- tájékoztatott Agassi. Az SAP ugyancsak sürgeti meglévő ügyfeleit, hogy cseréljék le szoftvereiket a legfrissebb verziókra, mivel a korosodó kiadások támogatása nem folytatható a végtelenségig. A cég tervei közt szerepel a 90-es évek egyik legmeghatározóbb rendszerének, az SAP R/3 terméktámogatásának megszüntetése, ami körülbelül 4-5 év múlva válik esedékessé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról