Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 3. 09:47

Nem lesz önálló termék a Windows XP Reloaded

A Microsoft a nagy médiaérdeklődésre reagálva leszögezi: a Windows XP Reloaded kifejezés nem jelenti új vagy frissített Windows XP verzió piacra dobását vagy a Windows Longhorn megjelenési időpontjának későbbre helyezését -- áll a Microsoft által kiadott közleményben.

A Microsoft a nagy médiaérdeklődésre reagálva leszögezi: a Windows XP "Reloaded" kifejezés nem jelenti új vagy frissített Windows XP verzió piacra dobását vagy a Windows "Longhorn" megjelenési időpontjának későbbre helyezését -- áll a Microsoft által kiadott közleményben.

A vállalat leszögezi, hogy a Windows XP Reloaded nem új, önálló termék, a Longhorn kódnevű operációs rendszer premierje pedig nem lett elhalasztva. A Microsoft ismét szeretné hangsúlyozni, hogy a Longhorn 2005-ben várható megjelenése előtt nem tervezi új vagy frissített asztali operációs rendszer, így például a köztudatban Windows XP Second Edition-ként élő termék kiadását.

A jelenleg folyó nagyobb fejlesztések a Windows XP Media Center Editiont és a Tablet PC Editiont érintik, illetve várhatóan a nyár előtt megjelenő Windows XP SP2 szervizcsomagot, melyeket hamarosan kibővítve, a hardvertechnológiák fejlődésének követésére ismét piacra dob a szoftvergyártó. E fejlesztések egyik esetben sem érintik a Windows XP operációs rendszer magját.

A jelenlegi legnagyobb, és a leginkább középpontban lévő fejlesztési projekt a Windows XP körül a Service Pack 2 (SP2). Az SP2-vel több új funkcionális képesség fog bemutatkozni a Windows XP-ben, melyek többségükben a platform biztonságosabbá tételét fogják szolgálni -- áll a Microsoft által kiadott közleményben.

A Microsoft közölte, hogy a Windows XP Reloaded a Windows XP-t érintő fejlesztési projekteket jelöli, melyek egyike sem új, önálló termékben, hanem funkcionális frissítésekben realizálódik majd. A megjelenési formák az elmúlt évek alatt rendkívül sokfélék voltak, és még a cégen belül sem született döntés azzal kapcsolatban, hogy a Reloaded projektek eredményei milyen formában jelennek meg.

A Microsoft szerint még nem dőlt el, hogy az új funkciók az SP1-hez hasonló módon integrálva lesznek-e az eladott Windows XP csomagokba, illetve az új számítógépekre gyárilag telepítik-e majd őket. Az sem biztos, hogy az újonnan fejlesztett technológiák egy csomagba tömörülnek-e vagy külön-külön lesznek hozzáférhetők. Arról sem született még döntés, hogy az újdonságokat a felhasználóknak meg kell-e vásárolniuk, vagy ingyenes frissítésekként férhetnek hozzájuk.

A Microsoft hangsúlyozta, hogy a Windows "Longhorn" fejlesztése a Windows XP-től függetlenül, a legmagasabb prioritással zajlik, melyeket nem befolyásol a Windows XP SP2 vagy más, a Windows XP-vel kapcsolatos munkálat. A "Longhorn" hivatalos béta verziójának megjelenése 2004 végén várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról