Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 2. 11:01

Októberben érkeznek a 90 nanométeres csíkszélességű AMD processzorok

Robert Rivet, az AMD pénzügyi igazgatója a Morgan Stanley Semiconductor and Systems Conference rendezvényen számos részletet árult el cége közeljövőre vonatkozó terveiről.

Robert Rivet, az AMD pénzügyi igazgatója a Morgan Stanley Semiconductor and Systems Conference rendezvényen számos részletet árult el cége közeljövőre vonatkozó terveiről.

Rivet közölte, hogy a vállalat az elkövetkező hónap során megkezdi a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia bevezetését. Az első, 90 nanométeres AMD chipek várhatóan áprilisban kerülnek gyártásba, a tömegtermelés a tervek szerint júliusban indul be, az új processzorok kereskedelmi megjelenése pedig a negyedik negyedév során, októberben esedékes. Rivet elmondta, hogy az új lapkák már valószínűleg DDR2 memóriavezérlővel rendelkeznek és támogatni fogják a Prescott magos Pentium 4-ben debütált SSE3 utasításokat.

A pénzügyi igazgató elárulta, hogy az Opteron és Athlon 64 chipek jelenleg 193 mm2 méretű maggal rendelkeznek, azonban a kisebb csíkszélesség bevezetésekor ez 90-102 mm2-re csökken majd. Összehasonlításképp: a Prescott magos Pentium 4 magjának mérete 112 mm2. Természetesen minél kisebb a magméret, adott mennyiségű alapanyagból annál több processzor gyártható, amely az előállítási költség relatív csökkenéséhez vezet.

Rivet elmondta, hogy a jelenleg is tartó első negyedév során az AMD összesen 1 millió Hammer processzort -- Opteront és Athlon 64-et -- tervez értékesíteni. A szűkös gyártókapacitás miatt a vállalat elsősorban a szerverekbe szánt, viszonylag drágán értékesíthető Opteron sikerére koncentrál, ezután a notebookokba szánt processzorokra összpontosít, az asztali gépekbe szánt Athlon 64 a legkevésbé fontos piaci szegmens az AMD számára -- mondta Rivet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról