Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 26. 11:54

Kétféle Windows gyártására kötelezheti a Microsoftot az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság várhatóan arra fogja kötelezni a Microsoftot, hogy Windows operációs rendszerét kétféle változatban forgalmazza, az egyikből eltávolítva a Windows Media Playert.

Az Európai Bizottság várhatóan arra fogja kötelezni a Microsoftot, hogy Windows operációs rendszerét kétféle változatban forgalmazza, az egyikből eltávolítva a Windows Media Playert.

Az Európai Unió versenyügyi bizottsága szerint a Microsoft azáltal, hogy integrálja operációs rendszereibe a Media Player szoftvert, jogtalan előnyre kíván szert tenni az online audio- és videoszolgáltatások lejátszására alkalmas szoftverek piacán. Az európai hatóság elméletben jelentős összegű jóvátétel megfizetésére is kötelezheti a Microsoftot. A bírság összege a Microsoft éves forgalmának maximum 10 százaléka lehet, de nem több, mint 2,5 milliárd dollár.

Az Európai Bizottság úgy véli, a Microsoft részesedése a médiapiacon azután kezdett látványosan növekedni, amikor a Media Player 1999-ben a Windows részévé vált, így került jelentős hátrányba a RealNetworks RealPlayer és az Apple QuickTime. Vállalatok körében végzett felmérésére hivatkozva az EB úgy véli, hogy a Media Player PC-n annyira magától értetődő formátummá vált, hogy a fejlesztések legnagyobb hányada már eleve kedvező a Microsoft számára, sok vállalat a költségek miatt nem is fejleszt más formátumra.

A Microsoft nemrég olyan megoldási javaslattal fordult az Európai Bizottsághoz, hogy minden eladott új PC-hez adjanak egy CD-t, amelyen a rivális cégek programjai találhatók. A felekhez közel álló források szerint a Bizottság elutasította a javaslatot, amely a szoftveróriás vetélytársai számára is elfogadhatatlan volt. A felperesek szerint a külön szoftverinstallálás kényelmetlensége azt jelenti, hogy a Media Player továbbra is jelentős előnyt élvezne, mivel az operációs rendszer része maradna és azzal együtt települne fel a számítógépekre.

Amennyiben a Microsoftnak kétféle változatban kellene kínálnia a Windowst, akkor a vásárló dönthetne afelől, hogy a Media Playerrel ellátott változatot választja-e, vagy pedig a Media Playert nélkülöző verziót, és tetszése szerinti lejátszóprogramokat telepíthet. A Microsoft ellen folyó antitröszt-vizsgálat már öt éve tart és az EB várhatóan az idén nyáron hozza meg végleges döntését, amelyet a redmondi cég bíróságon megtámadhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.