Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 25. 17:56

Közel egyharmad terabyte kapacitású merevlemezzel jelentkezett a Hitachi

A Hitachi Global Storage Technologies (GST) bejelentette 300 Gbyte kapacitású, percenként 10 ezer fordulaton pörgő merevlemezét, amelyet elsősorban vállalati felhasználásra -- adatbányászat, media streaming -- ajánl.

A Hitachi Global Storage Technologies (GST) bejelentette 300 Gbyte kapacitású, percenként 10 ezer fordulaton pörgő merevlemezét, amelyet elsősorban vállalati felhasználásra -- adatbányászat, media streaming -- ajánl.

A japán vállalat továbbfejlesztette gyártástechnológiáját annak érdekében, hogy a hatalmas kapacitású merevlemez mind sebességben, mind pedig megbízhatóságban olyan paramétereket produkáljon, amely alkalmassá teszi a vállalati felhasználásra. Az Ultra 320 SCSI vagy Fibre Channel felületű Ultrastar 10K300 merevlemez mintadarabjait már szállítja a Hitachi és a számítógépgyártók megkezdték a tesztelést. A kereskedelmi megjelenés a második negyedév során várható.

A Hitachi GST emellett közölte, hogy hamarosan egy 2,5 hüvelyk átlójú, SCSI felületű apró merevlemezt mutat be a vállalati felhasználók számára. A cég riválisainak, többek között a Fujitsunak és a Seagate-nek már van ilyen terméke. A kis, 2,5 hüvelykes méret elsősorban az alacsony fogyasztás és helyigény miatt lehet fontos a vevők számára.

A vállalati vevők mellett természetesen a fogyasztók is fontosak a Hitachi számára: a cég az utóbbi időben számos apró merevlemezt jelentett be, amelyeket szórakoztató-elektronikai eszközökbe -- például MP3-lejátszókba, digitális kamerákba -- szán. A Hitachi emellett nemsokára egy 1 hüvelyknél kisebb átlójú merevlemezzel is jelentkezik.

Az iSuppli piackutató cég adatai szerint a tavalyi évben világszerte 254,3 millió merevlemezt adtak el, ami 16 százalékkal magasabb a megelőző éves adatnál. A merevlemezek piaca az idén 9,3 százalékkal 278 millió darabra nő, 2007-ben pedig eléri a 358 millió darabot, ami évi átlagban 10 százalékos növekedést jelent.

A növekedés oka elsősorban a kis méretű meghajtók megjelenése, amelyek számos fogyasztói elektronikai termékben, apró notebookban, Tablet PC-ben és blade szerverben megtalálhatók. Egyre több olyan fogyasztói elektronikai termék jelenik meg, amely merevlemezt tartalmaz, például digitális videorögzítők, játékkonzolok vagy MP3-lejátszók. Ezekben a készülékben gyakran igen apró merevlemezre van szükség, ezért az utóbbi időben számos gyártó rukkolt elő 1-1,5-1,8 hüvelykes tányérokra épülő meghajtókkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról