Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 24. 13:29

Lerövidülhet a Java nyelven írt mobil alkalmazások bevezetéséhez szükséges idő

[Lenhardt & Weichinger] A mobil iparág élvonalbeli szereplői, a Motorola, a Nokia, a Siemens, a Sony Ericsson és a Sun Microsystems elindították a Java Verified nevű programot, amelynek célja, hogy egységesítse a mobiltelefonok Java-alkalmazásainak bevizsgálásának és minősítésének folyamatát. Az új programot -- amely a várakozások szerint csökkenti a fejlesztési költségeket és felgyorsítja az új szoftverek piaci bevezetését -- a Sun, a Java technológia kidolgozója és legfontosabb fejlesztője fogja felügyelni és működtetni.

[Lenhardt & Weichinger] A mobil iparág élvonalbeli szereplői, a Motorola, a Nokia, a Siemens, a Sony Ericsson és a Sun Microsystems elindították a "Java Verified" nevű programot, amelynek célja, hogy egységesítse a mobiltelefonok Java-alkalmazásainak bevizsgálásának és minősítésének folyamatát. Az új programot -- amely a várakozások szerint csökkenti a fejlesztési költségeket és felgyorsítja az új szoftverek piaci bevezetését -- a Sun, a Java technológia kidolgozója és legfontosabb fejlesztője fogja felügyelni és működtetni.

A Java Verified program elindulásához mindössze hét hónapra volt szükség a 2003 júniusi együttműködési tervek bejelentése óta. A program keretében a mobilszolgáltatók minőségi mobil Java-alkalmazások (például játékok, filmkritikák és új videoklipek) széles köréhez férhetnek hozzá, amelyekkel bővíthetik az előfizetők számára kínált szolgáltatásaikat. Az alkalmazások gyorsabban és hatékonyabban lesznek hasznosíthatók, hiszen az egységes tesztkritériumok miatt lényegesen kevesebb bevizsgálásra lesz szükség a különböző terjesztési csatornákhoz.

A programhoz való csatlakozás érdekében a mobilszolgáltatóknak mindössze regisztrálniuk kell magukat a www.javaverified.com címen, benyújtott alkalmazásaikat pedig a világ különböző helyein található tesztközpontok értékelik. A vizsgálatok köre kiterjed az alkalmazás indítására, a felhasználói felületre, a kínált funkcionalitásra, a biztonságra, valamint a hálózati és lokalizációs funkciókra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról