Szerző: Ady Krisztián

2004. február 25. 16:17

Bemutatta következő generációs okostelefonjait a Motorola

[infoSync] A cannes-i 3GSM rendezvényen természetesen nem csak a szolgáltatók és a hálózati eszközök gyártói képviseltették magukat, hanem a mobiltelefon-gyártók is bemutatták legújabb fejlesztéseiket, okostelefonjaikat. A Motorola windowsos és Symbian operációs rendszert futtató telefonokat jelentett be a rendezvény közönségének, melyek reményei szerint már megfelelnek a szolgáltatók és felhasználók legmagasabb igényeinek is . A Motorola a windowsos MPx100 mellett két harmadik generációs készülékéről, a Symbian-alapú A1000 és E1000 okostelefonjairól is fellebbentette a fátylat.

[infoSync] A cannes-i 3GSM rendezvényen természetesen nem csak a szolgáltatók és a hálózati eszközök gyártói képviseltették magukat, hanem a mobiltelefon-gyártók is bemutatták legújabb fejlesztéseiket, okostelefonjaikat. A Motorola windowsos és Symbian operációs rendszert futtató telefonokat jelentett be a rendezvény közönségének, melyek reményei szerint már megfelelnek a szolgáltatók és felhasználók legmagasabb igényeinek is. A Motorola a windowsos MPx100 mellett két harmadik generációs készülékéről, a Symbian-alapú A1000 és E1000 okostelefonjairól is fellebbentette a fátylat.

Az új Motorola A1000 harmadik generációs mobiltelefon nem csak a WCDMA (2100 MHz) szabvánnyal kompatibilis, hanem GSM-hálózatokon is használható. A háromsávos (900/1800/1900 MHz) készülék GSM készülék GPRS adatátvitelt is támogat, így a harmadik generációs szolgáltatások beindulásáig sem kell lemondanunk a használatáról. A 208 x 320 pixeles LCD-kijelző mellett 1,2 megapixeles beépített, MPEG4 videorögzítésre is képes digitális kamera kapott helyet.

A Motorola új készüléke videokonferenciát is támogat, MP3-dalokat is lejátszhatunk a segítségével és az SMS/MMS-üzenetek mellett POP3, valamint IMAP4 postafiókokat is kezelhet. Az internetböngészést az előre telepített Opera webböngésző valósítja meg, míg a PDF állományokat a mellékelt Picsel Document Viewer alkalmazással tekinthetjük meg.

A Symbian operációs rendszert futtató telefonban természetesen "hagyományos" személyi asszisztens (PIM) alkalmazások is találhatók, feljegyzéseket is készíthetünk, címeinket és naptárbejegyzéseinket a PC-vel is szinkronizálhatjuk. Az A1000 természetesen támogatja a Bluetooth vezeték nélküli csatlakozési módot is, de Bluetooth-adapter hiányában USB-csatolón keresztül is összeköthető a PC-vel.

Az A1000 okostelefon beépített, 24 MB-nyi memóriája Triflash-R memóriamodulokkal bővíthető. A készülék természetesen teljesen személyre szabható felülettel rendelkezik és Java-alkalmazásokat is futtathat. Az új készülék várhatóan 2004 karácsonyára kerülhet a szolgáltatók kínálatába.

A Motorola E1000 elsősorban játékokra és szórakoztatásra van kihegyezve, ezért a készülék 320 x 240 pixeles, 262 ezer szín megjelenítésére képes kijelzőjén egyáltalán nem csodálkozhatunk. Az A1000-hez hasonlító, 1,2 megapixeles kamerával rendelkező telefon push-to-talk szolgáltatást is támogat. A két készülék egyéb paraméterei és képességei szinte teljesen megegyeznek, bár utóbbi megjelenésére korábban, már a második félév során számíthatunk.

A Motorola második windowsos telefonja, az MPx100 okostelefon érdekes módon az itthon is kapható MPx200-nál kisebb típusjelzéssel rendelkezik, mégis jóval fejlettebb annál. A "hagyományos" kialakítású, nem összecsukható/kihajtható okostelefonban Windows Mobile Smartphone 2003 Edition operációs rendszert találhatunk, 1,3 megapixeles kamerával és továbbfejlesztett szolgáltatásokkal fűszerezve.

A háromsávos GSM/GPRS mobil infravörös és Bluetooth kapcsolaton keresztül szinkronizálhat a PC-vel vagy más mobil eszközökkel. A nagy felbontású kamera képeit és videóit akár 512 MB-os Secure Digital memóriakártyára is elmenthetjük, ugyanis ilyet is képes fogadni a készülék. A windowsos telefon természetesen Java alkalmazások és játékok futtatására is képes, MP3- és videolejátszást is támogat, sőt, Windows Messenger azonnali üzenetküldő alkalmazást is találhatunk benne.

A Motorola MPx100 beépített böngészője természetesen mi más lenne, mint a Microsoft Pocket Internet Explorere, mely HTML és WAP 2.0 oldalakat jeleníthet meg a színes kijelzőn. A Motorola MPx100 várhatóan 2004 második félévében jelenik meg a szolgáltatók kínálatában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról