Szerző: Bizó Dániel

2004. február 19. 19:17

Félvezetőgyártásának felét Ázsiába kívánja kihelyezni a Philips

[DigiTimes/Taipei Times] A kedvező világgazdasági környezet és a dinamikus bővüléssel kecsegtető iparági kilátások ellenére a 2001-ben életre hívott Philips Semiconductor vezetése további, hosszútávú költségcsökkentéseket tervez a következő évekre vonatkozóan.

[DigiTimes/Taipei Times] A kedvező világgazdasági környezet és a dinamikus bővüléssel kecsegtető iparági kilátások ellenére a 2001-ben életre hívott Philips Semiconductor vezetése további, hosszútávú költségcsökkentéseket tervez a következő évekre vonatkozóan.

A döntés mögött elsősorban az áll, hogy a vállalat recessziós környezetbe született és eddig csak veszteséget halmozott fel, ennek megfelelően a befektetők oldaláról nagy nyomás jelentkezik a rentabilitás mielőbbi megteremtése felé. Az ez irányba tett erőfeszítések beérni látszanak, mivel a tavalyi év utolsó, egyébként az iparág egészére jellemzően igen erős negyedévében 154 millió eurós nyereséget termelt, szemben az első kilenc hónap 523 milliós veszteségével. Az éves forgalom eközben 5,2 milliárd eurót tett ki.

A korszerű félvezetőgyárak beruházási szintje ma már a több milliárd eurót is meghaladják -- az AMD új, drezdai üzemének létesítése várhatóan 2,4 milliárd eurót fog felemészteni --, ezért a vállalatok egyre inkább partnereket keresnek, hogy a költségeken, kockázaton és kapacitáson osztozzanak.

A Philips nemrég alakított vegyestársaságot a kínai Jilin Semiconductor Manufacturing vállalattal egy Jilinben felhúzandó üzem létesítése érdekében. A francia Crolles-ban pedig 430 millió dollár értékben eszközöl befektetéseket egy 1,6 milliárd dolláros, a Motorolával, az STMicroelectronics-szal és a TSMC-vel közösen építendő félvezetőgyárban.

Rob Fletcher, a Philips Semiconductors Asia alelnöke elmondta, hogy a költségek további lefaragása érdekében a Philips korszerű félvezetőgyártásának 50 százalékát Ázsiába kívánja telepíteni 5 éven belül. A divízió 2003-as forgalmának ráadásul mintegy 54 százaléka a távol-keleti régióba irányul, melyet Tajvanról szolgál ki.

Az újabb beruházások célpontjai minden bizonnyal elsősorban Kína és Tajvan lesznek. A Philips Semiconductor 2003-ban a tizedik legnagyobb félvezetőgyártó volt a világon, 2,5 százalékos világpiaci részesedéssel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról