Szerző: Vörös Péter

2004. február 19. 18:05

A Cingular-AT&T Wireless egyesülés vesztese lehet az Ericsson és a Nokia

A villámgyors AT&T Wireless-aukció nyertese, az amerikai Cingular Wireless megígérte, hogy hamarosan nagy megtakarításokat ér el a tőkeberuházások terén a felvásárlásnak köszönhetően. Ez akár jelentős fejfájást is okozhat az olyan hálózati berendezésgyártóknak, mint az Ericsson és a Nokia, mivel a két észak-európai cég nagy beszállítója mind a Cingular-nek, mind az AT&T Wirelessnek.

A villámgyors AT&T Wireless-aukció nyertese, az amerikai Cingular Wireless megígérte, hogy hamarosan nagy megtakarításokat ér el a tőkeberuházások terén a felvásárlásnak köszönhetően. Ez akár jelentős fejfájást is okozhat az olyan hálózati berendezésgyártóknak, mint az Ericsson és a Nokia, mivel a két észak-európai cég nagy beszállítója mind a Cingular-nek, mind az AT&T Wirelessnek.

A Lehman Brothers amerikai befektetési bank becslései szerint az amerikai szolgáltatók teszik ki az Ericsson forgalmának 6-8 százalékát és a Nokia eladásainak mintegy 3 százalékát. Összességében az amerikai mobilszolgáltatók tőkeberuházásai tavaly meghaladták a 6,5 milliárd dollárt.

A Cingular -- az SBC Communications és a BellSouth amerikai regionális távközlési óriáscégek közös vállalata -- arra számít, hogy a korábban harmadik számú amerikai szolgáltató, az AT&T Wireless felvásárlása révén mindkét vállalatnál jelentősen csökkenteni lehet a tőkebefektetési kiadásokat: 2005-ben ez elérheti a 900 millió dollárt, 2006-ban pedig akár az 1,2 milliárd dollárt is.

Mivel a vállalat mintegy 41 milliárd dollárt (a megfigyelők várakozásainál jelentősen nagyobb összeget) fizet az AT&T Wirelessért, a Cingular nagy nyomás alatt lesz az ígért költségmegtakarítások realizálását illetően.

A cég az egyesülés révén közel kétszeresére növeli előfizetői számát. A vállalat súlyának jelentős emelkedése segíthet abban, hogy még kedvezőbbek legyenek tárgyalási pozíciói többek között a beszállítókkal szemben, a megtakarítások egy része ennek lesz köszönhető. Egyes szakértők úgy vélik, hogy berendezésvásárlásnál a Vodafone akár 20 százalékos árkedvezményt is el tud érni egy kizárólag egy országban működő, kisebb szolgáltatóhoz képest.

A Lehman Brothers közölte, hogy a várhatóan ez év végén lezáruló Cingular-AT&T Wireless egyesülés akár már jövőre is kedvezőtlenül érintheti az Ericsson és a Nokia forgalmát. Stuart Jeffrey, a Lehman Brothers elemzője arra számít, hogy jövőre mindenképpen csökkenni fognak a tőkeberuházások az egyesülés eredményeként: az Ericsson éves forgalmának 2 százalékát, míg a Nokia bevételeinek 1 százalékát fenyegetheti veszély.

Aase Lindskog, az Ericsson szóvivője elismerte, hogy a Cingular és az AT&T Wireless kiemelt partnere a svéd óriásvállalatnak, majd hozzátette: "Az ipar szempontjából egyértelműen jó, ha erős szolgáltatók vannak. Nem számítunk a megrendelések csökkenésére a fúzió után sem."

A Nokia szóvivője nem kommentálta az ügylet esetleges pénzügyi kihatását, azt viszont elárulta, hogy a finn cég szempontjából egyértelműen pozitív a fejlemény, mivel egy igen erős szereplő jelenik meg a GSM-piacon. A Nokia a második generációs berendezésgyártás terén hagyományosan a GSM-re összpontosított, bár a harmadik generációs mobiltelefónia fokozatos elterjedésével a cég immár WCDMA 3G hálózati berendezéseket is szállít.

Ami a fúzió hosszú távú kilátásait illeti, a Lehman Brothers arra számít, hogy a hatás enyhe lesz, mivel az amerikai mobiltelefon-piac továbbra is rendkívül kompetitív marad, s ez a hanghívások további csökkenéséhez vezethet. Ez viszont várhatóan a forgalom növekedéséhez vezet, ami arra kényszerítheti a Cingular Wirelesst és a rivális szolgáltatókat, hogy további összegeket fektessenek a hálózati kapacitás bővítésébe. Európában a hanghívások többnyire drágábbak, az itteni szolgáltatók bevételeik kisebb részét fordítják tőkebefektetési kiadásokra.

Tavaly az Ericsson forgalmának 14 százalékát tette ki az amerikai piac, a Nokia esetében ez az arány 15 százalék volt. Az utóbbi időben főleg a Nokia hálózati berendezésgyártó üzletága ért el komoly sikereket az Egyesült Államokban, a cég jelentős GSM-szerződéseket kötött többek között a Cingular-rel és az AT&T Wireless-szel. Tavaly a Nokia hálózati berendezésgyártó divízió forgalmának 25 százalékát adta Észak- és Latin-Amerika (amelynek döntő részét az USA jelentette), ez a részesedés 2001-ben még csak 11 százalék volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.