:

Szerző: Ady Krisztián

2004. február 19. 14:51

A Borland megoldásaira épülő rendszer segítségével dolgozzák fel a NASA kutatói a Marsról érkező adatokat

A Borland sajtóközleményben jelentette be, hogy a NASA a Borland megoldásait használta fel a Mars önjáró szondákkal történő felfedezését támogató Közös Információs Portál (CIP, Collaborative Information Portal) rövid idő alatt véghezvitt kifejlesztésében.

A Borland sajtóközleményben jelentette be, hogy a NASA a Borland megoldásait használta fel a Mars önjáró szondákkal történő felfedezését támogató Közös Információs Portál (CIP, Collaborative Information Portal) rövid idő alatt véghezvitt kifejlesztésében.

A küldetés a NASA hosszú távú kutatómunkájának része, amely során két geológus robot, a Spirit és az Opportunity gyűjt adatokat a vörös bolygó felszínéről. A Mars felszínén gyűjtött légköri, talaj- és ásványminták elemzésével a két szonda arra vonatkozó információkat gyűjt, hogy volt-e valaha a Marson víz és élet.

A CIP infrastruktúra kifejlesztése során, amelynek alapját az Enterprise JavaBean és a webes szolgáltatások képezik, a Borland megoldásait használták. A CIP infrastruktúra Marsról letöltött adatokat és képeket szolgáltat, nyilvántartja a személyzet munkarendjét és az események ütemtervét, a különböző földi és marsbéli időzónákat, valamint üzeneteket sugároz. A CIP kliens alkalmazásokat a NASA tudósai, a nemzetközi kutatócsoportok és a kaliforniai Pasadénában működő Jet Propulsion Laboratories (JPL) küldetésért felelős vezetők használják.

"Kevesebb mint két év állt rendelkezésünkre a CIP infrastruktúra kifejlesztéséhez, amely fontos szerepet játszik a Marson dolgozó szondák adatainak begyűjtésében és a küldetés előrehaladásával kapcsolatos információk tudósok és a küldetés vezetősége felé történő továbbadásában" -- mondta Ronald Mark, a Fejlett Számítógépes Tudományok Kutatóintézetének (Research Institute for Advanced Computer Science) vezető tudósa és a NASA CIP middleware tervezője.

"A CIP számos éles készenléti tesztben is szerepet játszott a JPL-nél, mielőtt a szondák leszálltak a Marsra. Kritikus jelentőséggel bírt a fejlesztői hatékonyság megnövelése, és olyan fejlesztői környezetet kerestem, amely támogatta az Enterprise JavaBeaneket, a webes szolgáltatásokat és a BEA WebLogic alkalmazásszervert. A CIP infrastruktúra a háttérben működő, fájlszerverekből és egy Oracle Meta-adatbázisból álló adattárakkal is együttműködik, így az integráció kulcsfontosságú szerepet játszik a fejlesztési folyamatban. A Borland megoldása biztosította azt az együttműködést, amelyre a NASA-nak szüksége volt, lehetővé téve számunkra, hogy integrált funkcionalitást kínáljunk egy rendkívül szoros ütemterv keretén belül." -- tette hozzá.

A szondák által a 90 napos küldetésük során begyűjtött hatalmas adatmennyiséget a Marsról műholdakon keresztül továbbítják. Az adatokat földi szoftverek dolgozzák fel, majd a JPL fájlszerverein tárolják. A Közös Információs Portál lehetővé teszi a NASA tudósai és kutatói számára, hogy ezeket az adatokat különböző olyan keresési kritériumok szerint gyorsan visszakeressék, mint a fájl típusa, illetve hogy melyik szonda generálta az adatokat. A Borland megoldásai fontos szerepet játszottak ezen kulcsfontosságú szoftver kifejlesztésében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.